Читај ми!

Три године од Брегзита – британска економија слабија од руске

Првог фебруара 2020. године, Велика Британија званично је изашла из Европске уније. Три године касније, пола милиона људи је у штрајку, а ветерани лондонског Ситија сматрају да су губитници и Лондон и Брисел.

Тачно три године после изласка из Европске уније, једне пандемије и четири премијера, Британија не личи на себе.

Инфлација је двоцифрена. Само прехрамбени производи поскупели су за 16 одсто. Штрајкови су свакодневни.

Штрајк просветара

После десет година плата, које не прате инфлацију, рад су обуставили просветни радници.

Данас је настава ометена у више од 23.000 школа.

"Тужно је што стигнем кући око шест поподне пошто, као и сваки дан, покупим своје дете из школе. И уместо да вече проведем са синовима, истог тренутка одлазим да одржим приватни час детету, које иде у приватну школу", каже наставница Луси Престон.

Плате просветних радника већ су повећане за пет одсто.

Влада каже да за више нема пара и најављује четири милијарде фунти за школство у наредне две године.

Професори тврде да су им плате пале за 27 одсто у односу на инфлацију.

План премијера Сунака да се математика врати у обавезно образовање до осамнаесте године сваког ђака чини се неизводљивим.

"Толико сјајних професора је напустило професију, јер се осећају обесправљени и свега им је доста. А баш ти професори могли су да ударе темеље будућем образовању, јер су фантастични", указује заменик директора у основној школи Сидни Хејнгтон.

Закон о штрајку

Не штрајкују само учитељи и наставници, већ и универзитетски професори, а рад су обуставили и возачи аутобуса и возова, као и ватрогасци.

У штрајку је пола милиона људи. Влада не узмиче ни за педаљ.

Узвраћа нацртом Закона о штрајку, по коме је послодавац дужан само да се консултује са синдикатима, али и да забрани штрајк.

Правници сматрају да је предлог закона лоше написан и неприменљив. Синдикати и опозиција су на улици.

"Торијевци знају да је њихов програм непопуларан. Знају да су радници све гневнији. Знају да грађани неће владу која жртвује људе и планету зарад профита и зато желе да нас сломе", рекла је демонстрантима, окупљеним испред зграда парламента и владе, посланица Лабуристичке странке Зара Султана.

Апсолвент Хари Грејвс дошао је на демонстрације у знак солидарности са запосленима.

"Закон ће омогућити влади да тужи синдикате и практично их доведе до банкротства. Оно што је Тачерка почела осамдесетих, наставља се под Сунаком", упозорава он.

Вођа синдиката "Уједињени" Онај Касаб каже да нема времена да се чека до избора 2024. године, које ће лабуристи највероватније убедљиво добити, како би нова влада поништила овај закон.

Година рецесије

Међународни монетарни фонд предвиђа Британији негативни привредни раст од 0,6 одсто у овој години – најнижи у Групи 20 најразвијенијих земаља света. Влада тврди да се варају.

"Ми смо бескорисна држава. Срозали смо се по свим могућим параметрима – економија, утицај и демократија пропадају. Зато сам овде", поручује са демонстрација пензионер Кевин Меј.

На трогодишњицу Брегзита, ветеран лондонског Ситија и један од водећих донатора Конзервативне странке Гај Хендс назива тај потез "катастрофом у којој губе и Лондон и Брисел", а Бориса Џонсона оптужује да је земљу и њено здравство "бацио под воз".

Таблоиди закључују да је економска слика у Британији гора него у Русији.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи