Читај ми!

Техеран: Украјински дипломата позван на разговор због коментара о нападу у Ирану

Иранске власти су данас позвале на разговор отправника послова украјинске амбасаде у Техерану због званичног коментара Кијева, поводом напада дроном на војну фабрику у централном Ирану, јавила је полузванична новинска агенција Тасним.

Виши помоћник председника Украјине Михаил Подољак, раније је довео у везу тај инцидент са ратом који се води у Украјини, преноси Ројтерс.

"Експлозивна ноћ у Ирану, нападнута производња дронова и пројектила и рафинерија нафте. Украјина вас је упозорила", написао је Михаил Подољак у недељу на Твитеру.

Односи Кијева и Техерана драстично су погоршани пошто је Русија покренула напад на Украјину, користећи дронове за које се сумња да су произведени у Ирану. Иран је раније признао да је испоручио Русији беспилотне летелице типа "Шахед 136", али су саопштили да су оне послате пре него што је 24. фебруара 2022. почео рат у Украјини.

Москва пориче да њене снаге користе иранске беспилотне летелице у Украјини, иако Украјина тврди да фрагменти оборених дронова указују да су у питању ирански "Шахеди". Иранске новинске агенције раније су известиле о снажној експлозији и приказале снимке на којима се види блесак светлости у фабрици, која се наводно бави производњом муниције.

Ирански званичници саопштили су у недељу да је противваздушна одбрана Ирана одбранила покушај напада три мала дрона, која су гађала фабрику муниције у граду Исфахану, у близини локације која припада Иранском свемирском истраживачком центру, коју су САД санкционисале због рада на иранском програму балистичких ракета.

Навели су, такође, да је противваздушна одбрана Ирана оборила један од дронова, док су друга два експлодирала изнад складишта, узрокујући мању штету на крову.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи