Читај ми!

Рат и болно висока инфлација главне теме у Давосу; Вучић са политичким и пословним лидерима

После две године паузе због пандемије, у Давосу се поново одржава Светски економски форум и то уз рекордан број учесника. У познатом швајцарском зимском центру "олтару глобализације", најбогатији и најмоћнији људи света сада говоре о "реглобализацији". Међу учесницима је и председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић стигао је по подне у Давос, где га је дочекало непријатно изненађење – на објекту преко пута хотела окачене су и заставе "велике Албаније" и тзв. државе Косово. Вечерас су те заставе скинуте.

Вучић се потом упутио у конгресни центар где ће данас и у наредним данима имати серију важних сусрета са политичким и пословним лидерима из целог света. Данас се састао са шпанским премијером Педром Санчезом и извршним директором компаније "Affinity Partners" Џаредом Кушнером, а присуствује и пријему белгијског краља и краљице.

Свет се отворио после пандемије, инфлација је порасла. Иако успорава у великим економијама као што су америчка и европска – још је "болно висока", чуло се на отварању. Горућа тема је рат у Украјини. Свет иде у реглобализацију и постаје међузависнији, каже оснивач форума Клаус Шваб.

"Данашњи свет је на критичној прекретници. Пандемија ковида 19 и рат у Украјини уздрмали су већ крхки глобални систем. Економски раст у највећим светским економијама је у застоју. И даље расту цене хране и енергије", рекао је Шваб.

Европа ће наставити да подржава Украјину "колико год буде потребно". Објављује да је уплатила прву рату помоћи од три милијарде евра.

"Ово је прва транша нашег пакета од 18 милијарди евра за 2023. годину. Ојачаће финансијску стабилност Украјине, помоћи у исплати плата и пензија и обезбедити рад болница, школа", рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Каже и да је Унија увела најјаче санкције Русији и да злочини неће бити некажњени. Европа ће Украјини помоћи да обнови енергетску инфраструктуру, водоводе, путеве и мостове које је, како каже Лајенова, "Русија уништила у свом агресорском рату".

Председник Украјине сутра стиже у Давос. Тамо је већ његова супруга Олена Зеленска – позива на подршку и јединство међународне заједнице.

"Суочавамо се са претњом и колапсом света какав познајемо... Какав живот може бити тамо где је тенковима дозвољено да ударе у нуклеарку. Шта ће бити са инфлацијом када државне границе почну да се урушавају, а интегритет земаља буду газили они који то желе? Морамо да прогласимо крај овог рата", навела је Олена Зеленска.

На податке Уједињених нација да је у Украјини убијено више од 7.000 цивила, Кијев одговара – страдало је више од 9.000, међу којима и 453 детета.

"Најгора криза од Другог светског рата" 

Руска инвазија на Украјину свет је суочила са најгором кризом од последњег светског рата, речи су председника Швајцарске Алена Берсета.

"Агресорски рат Русије на Украјину представља брутални напад на мирољубиву земљу. Али, то је такође брутални напад на међународно право и мултилатерализам", рекао је Берсет.

Већина учесника самита у Давосу очекује да већи део света ове године оде у рецесију.

Оптимизам стиже са адресе на коју нисмо навикли. Генерална директорка ММФ-а Кристалина Георгијева очекује престанак пада глобалног раста – упркос рату у Украјини и сталном расту трошкова живота и камата.

"У 2023. години придржаваћемо се општег принципа напретка уз одржавање стабилности. Наставићемо да следимо проактивну фискалну и опрезну монетарну политику. Настојаћемо да одржимо разуман економски раст и да цене и запосленост буду генерално стабилни", рекао је заменик кинеског премијера Љу Хе.

Скуп светске елите увек је мета критика да су учесници превише недодирљиви, богати и моћни да би се бавили потребама обичних људи и планете.

За Србију, најважнији панел одржава се у четвртак и тиче се дипломатског дијалога на Западном Балкану, којим ће председавати Берге Бренде. Том скупу ће поред лидера Западног Балкана учествовати и Аљбин Курти, а на списку учесника уз његово име налази се звездица.

Вучић, иначе, сутра има бројне сусрете са директорима великих компанија, као и сусрет са премијером Грузије и Мирославом Лајчаком.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи