Читај ми!

Кина први пут после шест деценија бележи пад броја становника

Број становника Кине опао је прошле године први пут после шест деценија, саопштио је Завод за статистику у Пекингу. Стручњаци верују да је то почетак тренда који ће угрозити кинеску економију.

Крајем децембра је најмногољуднија земља света имала 1,411 милијарди становника, што је око 850.000 људи мање него годину пре тога. Рођено је 9,56 милиона, а умрло је 10,41 милион људи.

Прошле године је у Кини рађано свега 6,77 деце на хиљаду становника, што је историјски ниска стопа, саопштио је Завод за статистику.

Тако Кина не успева да се опорави од деценијске политике "једног детета" те бележи пад становништва први пут од 1960. и 1961. године. Тада је у Кини владала страшна глад као последица Маових економски реформи познатих као "Велики скок напред".

"Историјска прекретница"

Агенција Ројтерс вест кинеског статистичког завода оцењује као "историјску прекретницу за коју се верује да обележава почетак дугог периода пада броја грађана са далекосежним последицама по економију и свет".

Већ данас је сваки пет Кинез старији од 60 година. Стога, како преноси Ројтерс, многи кинески демографи кажу да ће Кина постати стара земља пре него што постане богата.

"Кинески демографски изгледи су много тмурнији него што се очекивало. Кина ће морати да прилагоди своју социјалну, економску, одбрамбену и спољну политику", каже демограф Ји Фуксијан.

Он сматра да ће све мање радне снаге водити мањој производњи и даљој инфлацији у САД и Европи.

Индија престиже Кину

Стручњаци Уједињених нација сада прогнозирају да ће Кина до 2050. године имати чак 109 милиона људи мање. То је троструко већи пад у односу на претходну прогнозу дату 2019. године.

Осим политике "једног детета" која је била на снази од 1980. до 2015. године, стручњаци верују да је разлог пада популације експлозија трошкова становања, образовања и здравства. Додаје се да су строги локдауни због пандемије претходних година додатно узнемирили младе парове.

Комунистичка партија је 2021. допустила паровима да имају и по троје деце, те увела низ мера да заштити мајке и да финансијски помогне младе породице. То за сада не даје резултате.

Очекује се да ће већ ове године Индија престићи Кину као најмногољуднија земља света.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи