Читај ми!

Немачка: Полиција разбија протесте против проширења рудника лигнита у Лицерату

Полицијске снаге почеле су да уклањају барикаде и растерују активисте који су организовали протест против ширења рудника лигнита Гарцвајлер у напуштеном селу Лицерату у савезној држави Северна Рајна –Вестфалија. Лицерат је постао симбол борбе за заштиту климе.

Демонстранти већ недељама протестују против ширења рудника Гарцвајлер, којим управља енергетска компанија РВЕ у напуштеном селу Лицерат у савезној држави Северна Рајна –Вестфалија.

Они формирају живи ланац, организују седеће протесте и заузимају напуштене зграде у Лицерату. Ројтерс преноси да су напуштене зграде предвиђене за рушење како би се направило места за ширење рудника.

"Ово сматрате мирним исељењем? Смешно је то што радите, како вас није срамота?", рекао је један демонстрант док је полиција одвлачила активисте који су седели на блатњавој стази.

У селу Лицерату, у близини Келна, прошле седмице је, рецимо, у протестну шетњу и на спонтане демонстрације с концертима, дошло између 5.000 и 7.000 људи, пренео је Дојче веле.

Поред села је две стотине метара дубока рупа, преноси Дојче веле, тренутно најспорнијег европског рудника угља. Површински коп Гарцвајлер подсећа на Месечев пејзаж. Огромни багери ту још од 1983. ископавају лигнит на површини од скоро 100 квадратних километара, пише Дојче веле. Уништено је 19 села и изузетно плодно пољопривредно земљиште. У наредних неколико месеци требало би да буде збрисан и Лицерат, стоји у тексту Дојче велеа објављеном 10. јануара ове године. 

Како наводи Ројтерс, британска новинска агенција, протести наглашавају растуће тензије због климатске политике Берлина. Еколози кажу да је Берлин затечен енергетском кризом која је погодила Европу прошле године после руског напада на Украјину.

Сукоб је подстакао Шолцову владу да промени курс према енергетској политици, што укључује поновно коришћење термоелектрана на угаљ и продужење животног века нуклеарним електранама, пошто је Русија прекинула испоруке гаса Европи у енергетском застоју због којег су цене порасле.

Ројтерс преноси да су демонстрације посебно осетљиво питање за странку Зелених, која је на власти као део коалиционе владе канцелара Олафа Шолца и чија се већина чланова противи проширењу рудника, али је министар економије Роберт Хабек из странке Зелени подржао  Владину одлуку о проширењу.

У руднику Гарцвајлер ископа се око 25 милиона тона лигнита сваке године, наводи компанија РВЕ.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи