Читај ми!

Иран, белгијски хуманитарац осуђен на 40 година затвора и десетине удараца бичем

Суд у Ирану изрекао је драконску казну белгијском хуманитарцу – 40 година затвора и 74 ударца бичем – због, између осталог, наводне кривице за шпијунирање. Власти у Бриселу сматрају да је реч о одмазди за 20-годишњу казну затвора коју су белгијски судови изрекли иранском дипломати 2021.

Казна изречена хуманитарном раднику Оливијеу Вандекастилу, што је пренела полузванична новинска агенција Тасним, значајно је строжа од 28-годишње робије када су о томе белгијске власти известиле у децембру.

Вандекастил је осуђен по четири тачке оптужнице, укључујући "шпијунажу против Исламске Републике Иран, сарадњу са највећим непријатељем Техерана САД, шверц девиза и прање новца", стоји у објави агенције Тасним.

Речено је да би Вандекастил, који је ухапшен током посете Ирану у фебруару прошле године, могао да се жали на пресуду. Белгијски хуманитарац је одбацио све оптужбе.

Како наводи Ројтерс, Вандекастилова породица апеловала је на белгијску владу да учини све како би био пуштен на ослободу након што је осуђен на 40 година затвора и 74 ударца бичем за оптужбе које је Брисел оценио лажним.

Белгијски министар спољних послова Хаџа Лахбиб осудио је Вандекастилово "произвољно затварање" на Твитеру и истакао да ће ирански амбасадор у Бриселу бити позван на разговор како би му се уложио протест због изрицања пресуде.

У децембру је белгијски министар правде рекао да је Вандекастил у затвору "због измишљеног низа злочина" и да је његова осуда одмазда за казну од 20 година затвора коју су белгијски судови изрекли иранском дипломати 2021.

Асадолах Асади проглашен је кривим за покушај тероризма након осујећеног плана да активира бомбу на скупу Националног савета иранског отпора, групе у егзилу која се противи властима у Техерану, у близини Париза у јуну 2018. године.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи