Читај ми!

Лампедуза препуна, нова правила за спасавање миграната

Број миграната који су се искрцали на тло Италије у 2022. години достигао је 105.000, а већ у првих пет дана нове године више од 2.500. Центар на острву Лампедуза је препун – тамо се налази 900 миграната а има места само за 400. Италијанска влада је донела декрет којим регулишу правила поступања невладиних организација које спасавају мигранте на мору, а премијерка Ђорђа Мелони се јуче у Риму срела са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен са којом је разговарала о том важном питању за Европу.

Италијански савет министара одобрио је декрет закона који уводи нова правила за невладине организације које бродовима спасавају мигранте на мору.

Према наводима из италијанске владе, то је први корак у сузбијању прекомерног искрцавања миграната на италијанску обалу и представља покушај да се скрене пажња Европске уније на проблем који није само италијански, јер су луке на југу ове земље пред колапсом и због чега је потребно упутити их на друга места – најсигурнија, а не најближа.

Из тог разлога је брод на коме се не налазе жене и деца, "Океан Викинг" упућен у луку Анкона због чега се његово путовање продужило за неколико дана у врло лошим временским условима.

"Овде се очигледно ради о евидентном кршењу међународног права који се баве регулисањем спасавања у мору и које јасно каже да брод мора да пристане у најсигурнију и најближу луку. Страшно је и нехумано видети патњу и очај тих људи и мислим да министарство унутрашњих послова и влада морају да им помогну", каже представник НВО.

Новоусвојеним декретом се од Европе тражи заједничка акција у сарадњи са владама Северне Африке не би ли се зауставило нелегално испловљавање из њихових лука, те стварање тзв. хот спотова за мигранте у тим земљама, могућност тражења азила на самим бродовима као и врло важно питање разврставања миграната када ступе на тло Европе, с обзиром на раздор који се догодио између Италије и Француске у новембру, када је Француска одбила да прихвати мигранте што често чине и друге земље.

"Око питања миграната морају да буду сагласне све земље ЕУ, која мора да сарађује, а не да оставља да се земље попут Кипра, Грчке, Италије или Шпаније саме сналазе. Ниједна влада без помоћи Европе сама не може ништа да учини, али ово питање мора бити решено у самој Африци, земљи из које пристижу мигранти. Али ако се настави са искоришћавањем те земље, људи ће стално бежати из ње. Европа мора да ради на развоју тог континента, не може тај проблем да се реши овде, већ у самој Африци", рекао је папа Фрања.

Премијерка Италије Ђорђа Мелони срела се јуче са Урсулом фон дер Лајен са којом је разговарала и о мигрантима пред важан састанак Европског савета 9. и 10. фебруара који ће највећим делом бити посвећен управо тој теми.

Ђорђа Мелони каже да Медитеран не може да буде место на коме ће људи умирати због трговаца људским животима, али да Италија не може сама да се бави толиким бројем миграната.

"Потребно је да Европа реализује мултилатерални пројекат сарадње који ће се базирати на легалним искрцавањима, на снажном и превентивном деловању, који ће се супротставити нелегалним доласцима. Ми тражимо да Европа напокон почне да спроводи акције захваљујући договорима о кооперацији са партнерима у Африци и Медитерану који морају да буду укључени у превенцију и супротстављање трговини људима", рекла је Мелонијева.

Дакле италијанска влада жели уједињење европских снага с циљем суочавања са разлозима миграција, спречавање кретања миграната из својих земаља, те усвајање политике враћања у исте, јачање контроле граница, спречавања трговине људима и прихватање само оних миграната који заиста имају право на међународну заштиту.

То су циљеви италијанске владе који да би могли да се остваре, али је за то потребна подршка читаве Европе, а сусрет италијанске премијерке Мелони и Урсуле фон дер Лајен тек је први корак у том правцу.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи