Читај ми!

Еквадор, Јапан, Малта, Мозамбик и Швајцарска нове привремене чланице СБ УН

Нове привремене чланице Савета безбедности Уједињених нација од данс су Еквадор, Јапан, Малта, Мозамбик и Швајцарска. Ове земље су без иједног гласа против изабране да у наредне две године буду чланице СБ УН.

У традицији коју је 2018. године започео Казахстан, амбасадори ових пет земаља су поставили испред сала СБ своје националне заставе поред застава других држава чланица.

Амбасадор Мозамбика при УН Педро Афонсо Комисарио назвао је овај чин "историјским", а швајцарска амбасадорка Паскал Берисвил рекла је да осећа "дубоку понизност и одговорност" због првог учешћа своје земље у најмоћнијем телу Уједињених нација.

Малта се придружила СБ по други пут, Еквадор четврти, а Јапан рекордни дванаести пут. Кина, Француска, Русија, Велика Британи и САД су сталне чланице СБ УН са правом вета, а 10 изабраних чланица бирају се периодично, сваке године у Генералној скупштини УН коју чине представници 193 земље и сваке године гласају за пет држава које ће у периооду од две године бити изабране чланице СБ УН.

За многе земље освајање места у СБ сматра се дипломатским достигнућем које може да подигне глобални имиџ нације и малим земљама омогући већу светску видљивост него што би иначе имале у актуелним питањима мира и безбедности у свету.

Земље често годинама воде кампању за улазак у СБ УН, а чак 60-ак држава никада нису добиле прилику да постану привремене чланице СБ УН.

Пет нових чланица замениће Индију, Ирску, Кенију, Мексико и Норвешку, којима је мандат истекао 31. децембра. Остале изабране чланице СБ УН које су изабране прошле године су Албанија, Бразил, Габон, Гана и Уједињени Арапски Емирати.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи