Читај ми!

Песимистичне прогнозе за немачку привреду

Традиционално, на крају године, Институт немачке привреде спроводи анкету међу удружењима из различитих привредних грана о томе каква је тренутна пословна ситуација и каква су очекивања за наредних дванаест месеци.

Представници индустријских удружења су пре свега ти који су забринути за предстојећу годину. Нарочито у секторима чија производња захтева много скупе енергије, као што је производња бетона.

Од значајног пада производње такође страхују енергетски интензивна хемијска индустрија и индустрија челика. Губитке очекују и занатске компаније, грађевинска индустрија, велики део финансијског сектора и сектора некретнина. Мање се гради, камате расту, материјал је све скупљи.

"Нешто слабију производњу очекују машинска и електронска индустрија", наводи се у анализи Института немачке привреде (IW). Умеренији пад производње ту се очекује због великог броја већ склопљених уговора, као и због инвестиција везаних за дигитализацију и декарбонизацију, које дугорочно делују.

Надокнађивање губитака

С друге стране, у сајамској и рекламној индустрији очекивања су позитивна: углавном више нема ограничења проузрокованих пандемијом короне. Као и у туризму, компаније се надају да ће надокнадити губитке. То се односи и на аутомобилску индустрију, која је у последње три године, услед пандемије и глобалних проблема с добављачима, производила знатно испод својих капацитета.

Ипак, један важан фактор ризика квари расположење и међу оптимистима: "Последице рата у Украјини још увек су за немачку привреду велико искушење", каже стручњак Института Михаел Гремлинг. "Компаније не рачунају с тим да ће високе цене енергије у догледној будућности пасти. То у великој мери слаби изгледе за наредну годину."

Рат у Украјини – ризик који је тешко проценити

Крајем 2021. године многа секторска удружења процењивала су да је најтурбулентнији период прошао. Последице пандемије биле су мање приметне и веровало се да је недостатак чипова и полупроводника само привремени проблем.

Међутим, руски рат против Украјине променио је ситуацију. Цене енергената достигле су рекордне вредности, инфлација дуго није била толико велика и у складу с тим је лоше и расположење у немачкој привреди, показује истраживање Института немачке привреде.

Производња се смањује, али не и обим инвестиција

Од укупно 49 секторских удружења, анкетираних од средине новембра до почетка децембра, 39 је оценило да је тренутна ситуација лошија него пре годину дана.

Тридесет их је песимистично када је реч о предстојећој 2023. години и рачунају с мањом производњом, док 13 планира више да производи.

Резултати анкете не указују на пад инвестиција у Немачкој. Само осам удружења у наредној години очекује веће инвестиције.

Међутим, 22 удружења – углавном у услужном сектору, који према подацима Института чини око 70 одсто укупне привредне производње у Немачкој – полази од тога да ће инвестиције остати исте. Нижа улагања очекује 17 удружења.

Стабилно тржиште рада

Што се тиче тржишта рада, суморна очекивања везана за производњу не одражавају се једнако негативно на планове са запошљавањем.

Само 16 удружења рачуна у идућој години с мање запослених у својим привредним секторима. Са стабилним запошљавањем рачунају 23 удружења, док се у девет сектора, попут ваздухопловства, угоститељства и туризма, очекује смањење броја запослених.

Према оцени Института, приметна стабилност на немачком тржишту рада веома је важна за привреду.

То доноси оптимизам када је реч о очекиваним приходима приватних домаћинстава. Упркос високој инфлацији, то има и стабилизујући ефекат на приватну потрошњу.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи