Читај ми!

Руте се извинио због ропства: Холандија је одговорна за огромну патњу

Премијер Холандије Марк Руте извинио се у име државе за њену историјску улогу у ропству и последице које се, како је оценио, осећају и данас.

Марк Руте је у говору, који је преносио холандски јавни сервис, у националном архиву истакао да су вековима холандска држава и њени представници омогућавали и стимулисали ропство и профитирали од тога.

"Истина је да нико не сноси никакву личну кривицу за ропство. Међутим холандска држава сноси одговорност за 'огромну патњу која је учињена онима који су били жртве ропства и њиховим потомцима'", додао је Руте.

Извињење долази усред ширег преиспитивања колонијалне прошлости земље, укључујући напоре да се врате опљачкане уметнине и актуелне борбе Холандије са расизмом.

Незадовољство Рутеовим поступком исказале су групе мањина које кажу да је то требало да учини холандски краљ Виљем-Александар, у некадашњој колонији Суринам, 1. јула следеће године. на 160. годишњицу укидања ропства.

Руте је признао да је објава "неспретно обрађена" и рекао да холандска влада шаље своје представнике у Суринам, као и на карипска острва која остају део Краљевине Холандије са различитим степеном аутономије – Курасао, Свети Мартин, Арубу, Бонер, Сабу и Свети Еустахије.

Премијерка Арубе Евелин Вевер-Кроес каже да је извињење добродошло и представља "прекретницу у историји Краљевине".

Руте је одговарао Националном саветодавном панелу који је формиран након убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у САД 2020.

Комисија је рекла да је холандско учешће у ропству представљало злочине против човечности и 2021. године препоручило извињење и репарације.

"Ропство је злочин против човечности али без одштете"

Руте је навео да је његова влада прихватила те закључке, укључујући да је ропство било злочин против човечности.

Међутим, одбацио је могућност плаћања одштете на конференцији за новинаре прошле недеље, иако холандска влада оснива образовни фонд од двеста милиона евра.

Холандска новинска агенција АНП јавила је да је на Курасау један делегат холандске владе рекао у говору да ће Тули, историјској личности која је предводила побуну робова 1795. године и која је погубљена, вратити право на лично достојанство. У извештају се наводи да је говор поздрављен дугим и гласним аплаузом.

Историчари процењују да су холандски трговци робљем отпремили више од пола милиона Африканаца на амерички континент, углавном у Бразил и Карибе. Исто толико или више Азијата било је поробљено у Источној Индији, садашњој Индонезији.

Многи Холанђани су поносни на поморску историју земље и храброст као трговачка нација. Међутим, деца се се слабо подучавају о улози у трговини робљем коју играју Холандска западноиндијска компанија и Холандска источноиндијска компанија, кључни извори националног богатства.

Како наглашава Ројтерс, упркос холандској репутацији толеранције, расизам је значајан проблем.

Грађани антилског, турског и мароканског порекла пријављују високе стопе дискриминације у свом свакодневном животу, а недавне студије су показале да се суочавају са значајним недостацима на радном месту и на тржишту станова.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи