Читај ми!

Национални штрајк у Белгији, очекује се парализа целе земље

Синдикати у Белгији данас организују национални штрајк и позвали су раднике да масовно изађу на улице да протестују због "блокаде плата" и социјалних проблема.

Национални штрајк у Белгији ће паралисати целу земљу, већ је отказано више од 200 летова са бриселског аеродрома, а железнички саобраћају биће у блокади.

Синдикати и организације послодаваца у понедељак нису успели да постигну договор о кретању плата и расподели социјалног коверта у оквиру "Групе десеторице", саопштио је агенцији Белга председник Савеза предузећа Белгије Барт де Смет.

Синдикати указују да одбијају "блокаду плата" у овом периоду кризе и посебно истичу да су бруто марже предузећа биле "историјски високе" у првој половини године.

С друге стране, организације послодаваца се позивају на драматичну ситуацију за компаније због аутоматског индексирања које се примењује, што значи да пораст плата следи пораст инфлације.

"Ситуација се погоршава из дана у дан, наше компаније су у све тежој ситуацији и сви сигнали су црвени", објашњава Питер Тимерманс, генерални директор Федерације белгијских предузећа.

Због националног штрајка заказаног за данас, авио-компаније су превентивно већ отказале 55 одсто летова предвиђених за долазак или полазак са бриселског аеродрома, рекла је портпаролка аеродрома Натали Пјерард.

Реч је о нешто више од 200 летова, а очекује се и блокада железница.

Железничари се жале на "погоршане услова рада", одсуством "запошљавања од суштинског значаја за одржавање добробити особља" и позивају на "релевантно финансирање мисија јавних служби".

Мрежа јавног превоза у Бриселу биће озбиљно поремећена због националног штрајка, упозорила је бриселска транспортна компанија.

Многи аутобуси, трамваји и метрои ће стога остати на перонима.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи