Читај ми!

Изабран наследник Марин ле Пен – Жордан Бардела нови председник Националног окупљања

Француска партија крајње деснице Национално окупљање изабрала је Жордана Барделу (27) за новог председника, а на тој функцији ће наследити Марин ле Пен.

Жордан Бардела, штићеник Марин ле Пен, који је годину дана био привремени председник, освојио је 84,84 одсто гласова чланова партије, а његов противник Луј Алио добио је 15,16 одсто.

Резултате је објавила одлазећа председница странке.

Посланик у Европском парламенту Жордан Бардела постао је први партијски лидер који није члан породице Ле Пен.

Познат као углађен говорник који се ретко виђа у јавности без морнарског одела и кравате, заступао је Ле Пенову док је водила кампању на овогодишњим председничким изборима, а на којима је изгубила од Макрона у другом кругу у мају ове године.

Партију је основао Жан-Мари ле Пен као Национални фронт 1972, а вођство партије, преименоване у Национално окупљање, касније је преузела његова ћерка Марин.

Обраћајући се присутнима, Ле Пенова је рекла да је после више од деценије дошло време да се место уступи неком новом и поручила да њена оставка на место председника не значи да она напушта странку.

"Не напуштам Национално окупљање да бих отишла на одмор, остајем активна. Бићу тамо где сам потребна земљи", рекла је Ле Пенова на суботњој партијској конвенцији.

На парламентарним изборима раније ове године који су Емануелу Макрону одузели парламентарну већину, странка је освојила рекордних 89 места.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи