Читај ми!

Скуп о безбедности новинара одржан у Бечу, у фокусу Акциони план УН

У Бечу је одржан интернационални скуп посвећен безбедности новинара. У центру интересовања био је деценију стар Акциони план Уједињених нација, чију координацију води Унеско. Србију је представљао министар иностраних послова Ивица Дачић.

Безбедност новинара је задатак који се стално сели између националних и интернационалних нивоа. Интернационални актери виде боље, национални могу конкретније и више. Идеолошка компонента постоји на обе стране. Да би се она раскринкала потребни су новинари. Тако се опет долази до безбедности новинара као предуслова за здраве медије.

Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић изјавио је да је Србије преузела обавезу да заједно са другим институцијама и организацијама ради на безбедности новинара.

"Управо је ова конференција је наставак тих видљивих активности Владе Србије и то поводом десетогодишњице усвајања Акционог плана у Бечу који се тиче безбедности новинара. Ми желимо да свима јасно кажемо да је саставни део нашег демократског капацитета настојање да се заштите новинари. У том погледу, како ми је рекао Веран Матић, Србија је отишла корак даље, као што је институционализације телефонске линије која ради 24 сата за пријављивање свих облика насиља и претњи који долазе представницима новинарске професије", навео је Дачић.

И поред свих тешкоћа досадашњи домети ове УН иницијативе су неспорни. Она је настала као синергија актера из различитих друштвених, политичких и економских области, националних влада, невладиног сектора и професионалних организација, свих са фокусаом на један исти циљ. 

"Резултати последњих десет година су неуједначени. С једне стране, статистике показују да има јако пуно убијених новинара, без санкције за починитеље. С друге стране успели смо колективно да то питање ставимо у сам центар интернационалне агенде", наводи Одри Азулеј, генерелна директорка Унеска.

Да ли беџ "Прес" данас штити или угрожава? 

Дмитри Муратов, руски новинар и добитник Нобелове награде 2021. године каже да беџ "Прес" је постало нешто што не штити, већ напротив повећава ризик да се постане мета.

"Многе моје колеге су скинуле тај знак са својих кевлара. Мислим да је главни непријатељ новинарства и новинара данас пропаганда", додаје Муратов. 

Сами по себи овакви скупови не чине новинарство сигурнијим, али имају застрашујући ефекат на оне који угрожавају живот новинара. Већ је то јако много.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи