Читај ми!

У Италији цветају трешње, мимозе и мушмуле, а плаже пуне купача – зашто их брине лето усред јесени

Изузетно високе температуре за ово доба године бележе се у скоро читавој Европи. И док је Италија захваљујући летњим данима усред јесени препуна туриста, температуре и до тридесет степени штете пољопривреди.

У Италији поново цветају трешње, мимозе и мушмуле. Температуре које су у овом периоду веће од просечних за четири до шест степени, што 2022. сврстава у најтоплију годину још од 1800, када се званично и почело са континуираним мерењем температуре, збуњују природу и штетне су по усеве и пољопривреду, посебно што након велике суше долази до кратких али обилних пљускова.

Италијанско удружење за пољопривреду Колдирети проценило је да је од почетка године изгубљено 10 одсто производње, што конкретно значи штету од шест милијарди евра.

И док се Италијани купају усред јесени, на планинским врховима нема ни трага од снега.

"Суша и зима без снега за нас ће значити мањи број туриста, а ми живимо и од туризма. Без снега ће бити заиста тешко", жали се једна Италијанка.

"Довољно је да вам кажем да сам пре неколико година у јуну, на врху планине, на око 2.000 метара морао да скидам два прста снега који је нападао на кола. Данас, усред јесени, морамо да се попнемо на висину од преко 3.000 метара да бисмо можда видели мало снега", додаје један Италијан.

Због превисоких температура воће и поврће трули

Пољопривредници интервенишу хитним и ванредним наводњавањима не би ли спасли усеве, јер је ове године пало за трећину мање кише од историјског просека. А због благе климе паразити и даље нападају усеве у пољу.

Земљиште је изузетно суво, а због превисоких температура воће и поврће трули. Ту је и ризик од наглог пада температуре која је колико јуче у Италији била и 30 степени, уз бујање природе као да је пролеће.

"Толико је вруће да сам скинуо мајицу. Ипак, највише пате биљке, на пример, морали смо да заливамо башту много више него претходних година", истиче један грађанин.

Додају и да је препуно и инсеката, мушица, стеница, које праве велику штету пољопривреди.

Плаже пуне, купање као усред августа 

Италијани пак уживају у изузетно дугом лету, па су празнике почетком новембра провели углавном на мору, купајући се као усред августа. Плаже Тоскане, Лигурије, Пуље, као и на острвима, биле су пуне како Италијана, тако и страних туриста.

"Нисмо могли да замислимо да ће крајем октобра – почетком новембра, бити оволико топло да можемо да будемо на плажи и купамо се", поручује задовољни посетилац и додаје да је последње купање обично крајем септембра.

Према извештају Коперника (Европског центра за праћење климе), температура у Европи је 50 одсто већа од средње светске вредности у последњих 30 година, па се сматра да ће ово бити још једна блага зима са температурама изнад просечних, што је позитивно у енергетској кризи.

Ипак, ефекти климатских промена лоше утичу на биљке и животиње, па и на пољопривреду, а пошто је туризам зими угрожен без снега, могући су велики егзистенцијални проблеми људи који од тога живе.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи