Читај ми!

Иран тврди да је запленио два америчка дрона, Пентагон демантује

Иранска ратна морнарица тврди да је "због безбедности пловидбе" запленила два америчка подводна дрона, што је Пентагон одмах демантовао. Бродови иранске 84. флоте вратили су се са вежби у Црвеном мору. Иранци су, крајем августа, накратко запленили два дрона морнарице САД.

Командант иранске ратне морнарице Шахрам Ирани рекао је да су бродови 84. флоте, током маневара у Црвеном мору, запленили два америчка подводна дрона због наводног "угрожавања безбедности пловидбе".

"Америка мора да зна да је неопходно да поштује међународно право, уколико жели да обезбеди присуство своје морнарице. Мора да зна и да ће Исламска Република, снажним присуством, жестоко одговорити на све претње безбедности пловидбе", рекао је командант иранске морнарице.

Пентагон је одмах одбацио тврдње Шахрама Иранија као нетачне.

Иранске власти, истовремено, нису објавиле фотографије наводно заплењених дронова.

Крајем августа, иранске власти су накратко заплениле два америчка морнаричка дрона и покушале да их одвуку у иранске територијалне воде, али су, према верзији Пентагона, специјалци пресекли сајле за које су пловила била закачена.

Брод који је вукао дронове идентификован је као "Шахид Базијар", помоћни брод Револуционарне гарде, док су дронови патролирали у склопу вежби америчке 5. флоте.

Пре десетак дана, командант 5. флоте, адмирал Бред Купер, затражио је 100 морнаричких дронова за патроле у водама око Ирана. Пентагон тврди да би тај број могао бити достигнут до средине наредне године.

Тензије између САД и Ирана не престају још од свргавања шаха Резе Пахлавија и талачке кризе која је уследила одмах након тога. Последњи у низу проблема у односима две државе изазвали су обавештајни извештаји према којима припадници Револуционарне гарде обучавају руске војнике за управљање иранским дроновима виђеним на украјинском фронту у последњих десетак дана.

Иран, истовремено, оптужује САД и Израел да охрабрују и подстичу протесте који су у тој држави избили после смрти Махсе Амини коју је полиција у Техерану, у који је дошла да посети родбину, ухапсила због наводног непоштовања строгих правила у вези са ношењем хиџаба. У протестима који су уследили, страдало је више од 200 људи, док су стотине ухапшене.

Ипак, највећи проблем у односима две државе представља ирански нуклеарни програм, који Вашингтон и Тел Авив виде као покушај Техерана да се домогне атомског оружја, што власти у Ирану демантују.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи