Читај ми!

Криза узима данак у Италији – све више сиромашних, чак половина грађана не може да плаћа рачуне

У Италији је више од 80 одсто грађана незадовољно тиме како се влада у тој држави односи према енергетској кризи – девет од десет Италијана је изјавило да планира да смањи потрошњу електричне енергије, док је готово половина изјавила да неће моћи да плати рачуне за струју.

У Италији је три милиона породица или око 10 милиона људи осиромашило. Повећањима рачуна за струју и плин и повећањима цене потрошачке корпе не види се крај, инфлација галопира.

Из Колдиретија, највећег Удружења за заступање и помоћ италијанској привреди, изјавили су да је све већи број Италијана који због превисоких цена одлазе у јавне мензе где добијају пакете са храном – њих више од 2,6 милиона од којих је највише деце, преко 500.000, затим старијих, скоро 300.000, више од 80.000 бескућника са преко 65 година и преко 30.000 инвалида.

"Ми овде у Пане квотидијано, које има два седишта у Милану, дајемо пакете хране који могу да задовоље потребе људи у једном дану, како за ручак, тако и за вечеру. Дакле, дајемо око 350 грама хлеба, литар млека, саламу, сир, воће, поврће, пасту, сосове и слаткише. Око 4.000 људи овамо долази сваки дан, што је око 1.200.000 људи годишње. Све то нам поклањају компаније без којих, као и без волонтера, ово не би било могуће", објашњава Луиђи Росе из Пане квотидијана.

Расте број тзв. нових сиромашних

Расте и број тзв. нових сиромашних, а то су људи који су изгубили посао, мали трговци и занатлије који су затворили радње за време пандемије и они што су осиромашили због последица рата у Украјини, особе без уштеђевине, као и они који имају уговоре на одређено време.

Извештај Италијанског института за статистику показује да плата особа које имају сталан посао није више довољна да им гарантује живот који не води ка сиромаштву, а тиме су највише погођени млади до 34 године, они који имају низак степен образовања и становници југа земље.

Чињеница да око 300.000 компанија ризикује затварање због 300 милијарди дуга само доприноси могућности увећања сиромаштва, јер око три милиона људи ризикује да изгуби посао.

На рачуне оде цела плата

Ту су и услови у којима живе пензионери, 40 одсто њих прима пензију исту или мању од 12.000 евра годишње што је апсолутно недовољно за живот у Италији.

"Повећао се број Италијана, нарочито осетљивих категорија у које спадају старији људи, којима пензија не траје до краја месеца, с обзиром на то да је живети у Милану са 800 до 1.000 евра пензије ужасно тешко. Чињеница да овде могу да добију намирнице за два оброка дневно за њих је велико олакшање", каже Роси.

Последња истраживања показују да су међу Европљанима најнезадовољнији Италијани и Британци. Чак 82 одсто грађана Италије је незадовољно тиме како се влада односи према овој кризи, девет од десет Италијана је изјавило да планира да умањи потрошњу, њих чак 93 одсто, јер су рачуни за струју толики да некад на њих оде цела плата, док је чак 41 одсто Италијана изјавило да неће моћи ни да их плати.

Међународни монетарни фонд је, по анализама италијанског бруто домаћег производа за 2022/2023, предвидео да би ова земља могла да уђе у рецесију наредне године.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи