Читај ми!

Лиз Трас купује време, ближи ли јој се крај у Даунинг стриту

Лиз Трас, 37. дана на премијерској функцији, отпустила је министра финансија и укинула делове економског пакета у, како медији наводе, очајничком покушају да остане на власти. Да ли је премијерка дигла руке од радикалних мера и да ли ће јој то помоћи да преживи политичка превирања?

Економски хаос изнедрио је очекивани епилог – министар финансија Квази Квартенг пуштен је низ воду.

"Изузетно ми је жао што сам га изгубила. Он ми је велики пријатељ и дели моју визију стварања услова за привредни раст", напомиње британска премијерка Лиз Трас.

Премијерка тврди да се Квартенг повукао са функције. Из његовог писма јасно је да је отпуштен.

У улицу Даунинг 11 усељава се Џереми Хант, шеф дипломатије владе Терезе Меј и ривал Лиз Трас на летошњим изборима за лидера странке. Циљ именовања је помирење двеју струја Конзервативне странке.

Но, Хант је фискално био ближи радикалној политици Трасове него умереној политици Ришија Сунака. Зато тржиште реагује резервисано.

"Морамо да дејствујемо одмах како бисмо уверили берзе у нашу фискалну дисциплину. Зато сам одлучила да оставим на снази повећање корпорацијског пореза, које је планирала претходна влада. Тако ћемо убрати 18 милијарди фунти годишње, што ће послужити као залог за наш средњорочни фискални план, праћен независном средњорочном прогнозом", нагласила је Трасова.

Премијеркина конференција за новинаре била је најкраћа у забележеној историји, јер је сваки извештач желео да зна само једно – зашто Трасова није поделила одговорност са Квартенгом и поднела оставку? Са медијима се слажу аналитичари и грађани.

Премијерка је трампила саборца и пријатеља да би добила у времену. Но, судећи према првим реакцијама, то време се пре мери сатима и данима него недељама и месецима.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи