Читај ми!

Расту тензије између Руса и Украјинаца – у Немачкој

Протести против поскупљења и позиција немачке владе према рату у Украјини, које је у неколико градова источне Немачке организовала опозициона десничарска Алтернатива за Немачку (АфД), на видело јавности су поново избацили да је и у Немачкој актуелан један "фронт". И то фронт на чијој мети су како Украјинци, тако и Руси и Белоруси који живе у Немачкој.

Најновији инциденти су се догодили на проруским демонстрацијама АфД-а у Лајпцигу, а на којем су били и крајњи десничари из мале екстремистичке партије "Слободна Саксонија".

Иако полиција није забележила нереде, на друштвеним мрежама је постао виралан снимак на којем се види део од око 2.000 демонстраната како урлају и гурају групу украјинских избеглица и људи који су хтели да покажу солидарност са Украјином.

Неколико десничара су Украјинцима викали "Нацисти, напоље", "Свиње, од*ебите" и "Живите на наш рачун", док су се демонстранти око њих смејали.

Према оцени немачких медија, немачки десничари узвицима "Нацисти, напоље" усвајају Путинову пропаганду, који инвазију Русије на Украјину оправдава тврдњом да жели Украјину да очисти од нациста и фашиста.

Упркос повицима из знатно веће поворке у организацији АфД-а, украјински контрадемонстранти су подигли своје плаво-жуте заставе и скандирали још гласније.

Социјалдемократски градоначелник Лајпцига је осудио изругивање Украјинцима, додајући да узвици "Нацисти, напоље" и бес према избеглицама долазе од "чудне мешавине радикалних десничара, непријатеља демократије, чудних присталица Путина и (неонацистичке организације) 'Грађана Рајна'".

Покушај подметања пожара у избегличком смештају

Истовремено у суседној источнонемачкој покрајини Тирингији, у градићу Аполда, ватрогасци су успели да спрече експлозију гасне боце, коју је непозната особа подметнула у згради у којој је смештено 147 избеглица из Украјине, јавио је регионални јавни сервис МДР, позивајући се на локалну полицију.

Према наводима полиције, починилац је упао у индустријски комплекс у којем је избеглички смештај, на чијем улазу је наслагао палете и запалио их. Очевици су видели шта се догодило и обавестили ватрогасце, који су брзом акцијом угасили пожар, а потом у непосредној близини нашли одврнуту гасну боцу из које је цурио ацетилен. У комбинацији са ваздухом, овај гас формира изузетно запаљиву смешу, а према речима портпарола, полиција претпоставља да је непознати починилац донео ту боцу с намером да нанесе што већу штету.

У току гашења пожара, један ватрогасац је повређен, а криминалистичка полиција трага за починиоцем.

Сличан покушај подметања пожара, али у вртићу који збрињава углавном украјинску децу, догодио се крајем августа у Лајпцигу. У време напада, није било никога у вртићу и нико није повређен, а ватра се није запалила упркос убацивању запаљиве супстанце.

Вербалне и физичке нападе све чешће у берлинском метроу доживљавају они који носе боје украјинске заставе, док су у Франкфурту на Одри, на крајњем истоку Немачке, у једној згради у којој су смештене украјинске избеглице на сваком раму врата освануле налепнице у облику латиничног слова "З", које је постало заштитни знак руске инвазије на Украјину.

Нападима изложени и Руси и Белоруси

Минулих месеци немачки медији бележе бројне вербалне нападе којима су изложене украјинске избеглице на истоку Немачке, углавном од проруски настројених крајњих десничара и Руса који живе у Немачкој. У највећем броју случајева, немачки крајњи десничари су Украјнце називали нацистима.

Међутим, међу нападачима су и немачки крајњи левичари, будући да је један немачки левичар физички напао једног украјинског активисту након што је протестовао "због емитовање једног руског пропагандног филма", преносе немачки медији.

Али нису само Украјинци изложени спорадичном злостављању, већ од фебруара то пријављују и Руси и Немци који говоре руски.

У медијима је највише одјекнуло када су запослени у чувеном руском ресторану "Дача" у Берлину добили бројне претње телефоном, међу којима и једну кад им је неко претио да ће им доћи са пушком. Ресторан је био принуђен да на улазу стави натпис да "у нашој заједници нема места рату" и да покрене хуманитарну акцију прикупљања новца и гардеробе за украјинске избеглице.

Око 200 напада недељно

Када је средином априла немачка савезна криминалистичка полиција саопштила да је регистровала више од 1.700 кривичних дела који имају везу са ратом у Украјини, а на чијој мети су Руси, Украјинци и Белоруси, организација за људска права "Хјуман рајтс воч" (ХРВ) је истакла да се и даље недељно догоди око 200 напада.

"Четрдесетогодишња жена из Русије, која 17 година живи у Немачкој, пријавила је крајем априла да јој је у једном берлинском парку, док је шетала са кћерком и рођаком из Украјине, неко претио силовањем. Успела је да побегне, али каже да је била шокирана и да сада у јавности када говори руски – шапуће. И на игралишту пазим ко је у близини или са мојом кћерком", каже Ева Косе из ХРВ, која је протеклих недеља разговарала са многим Русима и Украјинцима о њиховим искуствима.

У Немачкој, иначе, живи око три милиона људи који говоре руски језик, а многи од њих су дошли деведесетих година након распада Совјетског Савеза и добили немачко држављанство. С друге стране, у Немачкој је до ове године живело око 150.000 Украјинца, а ове године је дошло око милион украјинских избеглица.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи