Читај ми!

На Сицилији се отвара прва европска фабрика микрочипова

Прва европска индустрија микрочипова биће отворена у Катанији, на Сицилији, објавила је Урсула фон дер Лајен. У сицилијанском граду ће бити изграђена фабрика специјализована за масовну производњу силицијум-карбидних плочица, основа за микрочипове који су неопходни за производњу електричних аутомобила, станица за пуњење и постројења за производњу обновљиве енергије.

Захваљујући зеленом светлу Европске комисије за помоћ држави, која подразумева инвестицију од 730.000.000 евра, по први пут ће се у Европи производити микрочипови и полупроводници.

Та мера ће омогућити доделу 292,5 милиона евра државне помоћи компанији STMicroelectronics, власнику будуће фабрике високе технологије која ће, заузврат, са државом делити евентуалне профите који превазилазе тренутна очекивања.

Компанија се такође обавезала да ће испунити приоритетне наруџбе ЕУ у случају несташице и недовољног снабдевања и да ће инвестирати у развој следеће генерације микрочипова.

Очекује се да ће пројекат бити завршен 2026. године, када ће се кренути са "првом интегрисаном производном линијом епитаксијалних плочица од силицијум-карбида у Европи у индустријском обиму", наводи се у извештају Комисије.

Сам производни погон ће обухватити цео ланац супстрата од силицијум-карбида, односно од производње сировине (SiC праха) до производње плочица.

"Италијанска фабрика ће ојачати ланац снабдевања полупроводницима у Европи, помажући нам да постигнемо и дигиталну тако и ‘зелену’ транзицију", коментарисала је Маргрет Вестагер, потпредседница Комисије.

Инвестиција ће омогућити нашој индустрији да има поуздан извор иновативних супстрата за енергетски ефикасне чипове, додала је Вестагерова, рекавши и да ће се тако створити прилике за висококвалификоване послове на Сицилији, уз ограничавање било каквог нарушавања конкуренције.

Зелено светло Брисела за државну помоћ фабрици представља прву примену Европског закона о чиповима.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи