На Сицилији највећа фабрика соларних панела у Европи

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, говорећи на састанку о обновљивим изворима енергије, издвојила је Северно и Балтичко море где су чланице одлучиле да инвестирају ради производње енергије помоћу ветрењача. За Сицилију је рекла да је место на коме се налази највећа фабрика за производњу соларних панела нове генерације у Европи.

Урсула фон дер Лајен истакла је да су нам потребни обновљиви извори енергије. "Треба истаћи улогу Балтичког и Северног мора, али и Сицилију, где се налази највећа фабрика за производњу соларних панела у Европи, а у северној Немачкој локални возови већ користе зелени водоник у соларном погону", истакла је председника ЕК.

Италијани су поносни на чињеницу да су једни од пионира еколошке транзиције захваљујући пројекту "Енел грин пауер" у Катанији и инвестирању у фабрику "Три сан", која долази на чело производње иновативних фотонапонских модела и то потпуно еколошки.

Ова фабрика је настала 2010. године, а у априлу су "Енел грин пауер" и Европска комисија потписали уговор о бесповратном кредиту за субвенционисање који ће допринети развоју "Танга".

Тако ће "Три сан" постати највећа европска фабрика за производњу двостраних фотонапонских модела високих достигнућа, где ће 1.000 људи добити шансу да се запосле до 2024. године.

За нова радна места већ је спремно 600 милиона евра, а Европска унија наменила је још 118 милиона евра захваљујући Националном плану одрживости и Фонду за иновације.

"Захваљујући панелима, сваке године ће се смањити емисија угљен-диоксида за 2,5 милиона тона, уз уштеду од 1,2 милиона кубних метара гаса", изјавио је за италијанске медије Елијано Русо, извршни директор "Гигафакторија", додајући да ће првих 400 мегавата бити активно за око 12 месеци, до септембра 2023, док је преосталих 2,6 гигавата планирано за јул 2024.

Фабрика "Три сан" се ослања на најсавременију технологију, засновану на хетеројукцији, која ће бити ефикаснија и стабилнија.

Панели ће имати дужи век и биће одрживији. Русо подвлачи и да је циљ да се Европа на овај начин осамостали и од Кине.

"Средњорочно, почевши од 2025. године, ланац снабдевања ће бити потпуно европски. То значи поштовање радне снаге, ограничења емисије, правила о одрживости, одлагању и расипању материјала", рекао је Русо.

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи