Читај ми!

Незапамћена потражња за колекционарским предметима, Сотби продао уметнине за 7,3 милијарде долара

Аукцијска кућа "Сотби" је ове године продала уметничка дела и колекционарске предмете за рекордних 7,3 милијарде долара, највише у својој 277-годишњој историји. "Сотби" је саопштио да је "долазак млађих, технолошки упућених колекционара" који су током пандемије куповали луксузне предмете као што су ташне, накит, вино и НФТ помогао да се продаја подигне на рекордно висок ниво.

"Сотби" који је основан у Лондону 1744. године и послује из 80 канцеларија широм света, саопштио је да ће укупан број продатих дела у 2021. још расти јер има још 20 заказаних аукција до краја године.

Ове године на аукцијама је продато 57 предмета који су имали појединачну цену вишу од 15 милиона долара, а највећу вредност достигла је Ботичелијева слика младића који држи куглу за 92,2 милиона долара.

Продаја је већ 71 одсто већа него што је била 2020. године, када је потражња опала у раној фази пандемије.

За патике 1,8 милиона долара 

Постављени су и рекорди за најскупље патике продате на аукцији, са "Најк ер јизи" које је Кање Вест носио на додели Гремија 2008. које су достигле цену од 1,8 милиона долара.

Златник "дабл игл" из 1933. који је продат је за 19 милиона долара и тако постао најскупљи новчић продат на некој аукцији.

Највише новца променило је власника у модерној и савременој уметности, где су трансакције укупно износиле рекордних 4,3 милијарде долара на аукцијама и приватним продајама.

Одељења која продају луксузне сатове, вино и жестока пића, дизајн и књиге и рукописе такође су остварила рекордну годишњу продају.

Колекција разведеног магната вреди 676 милиона долара 

"Сотби" је поставио и рекорд за највреднију аукцију, јер је 676 милиона долара плаћено за колекцију Маклоуа коју су током више од пола века сакупили магнат за некретнине Хари Меклоу и његова бивша супруга Линда Меклоу.

Пару је наложено да прода колекцију, која укључује ремек-дела Алберта Ђакометија, Марка Ротка и Саја Твомблија, од стране судије који је надгледао њихов развод након што нису успели да се договоре о вредности колекције.

Аукцијска кућа је одржала и прву продају НФТ-а у својој историји, продавши за три дана ту врсту токена у вредности од 16,8 милиона долара, као и "изворни код за светску интернет мрежу" који је продат за 5,3 милиона долара.

Аукционари све млађи

Саопштено је да је продаја НФТ-а драматично подстакла ширење публике, при чему је 78 одсто понуђача НФТ-а било ново у "Сотбију", а више од половине млађе од 40 година. Број оних који су се пријављивали за аукције, а још нису ушли у пету деценију повећао се скоро двоструко.

"Прилив млађих, технолошки упућених колекционара такође је довео до значајног прелаза у куповину физичких дела као што је ‘Ле Нез‘ Алберта Ђакометија који је купио Џастин Сан, оснивач платформе за криптовалуте Трон, за 78,4 милиона долара прошлог месеца у Њујорку", саопштио је "Сотби".

Најава годишњих распродаја долази у тренутку када се све више спекулише да француски милијардер који је власник аукцијске куће можда планира да компанија изађе на берзу.

Патрик Драхи, који је купио "Сотби" за 3,7 милијарде долара 2019. наводно истражује шансе за излазак на берзу већ следеће године, преноси Блумберг.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару