Читај ми!

Маратонски разговори у Москви о Нагорно-Карабаху

Док трају борбе у Нагорно-Карабаху, Јерменија и Азербејџан су прихватили позив руског председника Владимира Путина да министри спољних послова две земље у петак учествују у разговорима у Москви, како би постигли споразум о прекиду ватре.

Пре упућеног позива, Владимир Путин је телефоном разговарао са председником Азербејџана Илхамом Алијевим и премијером Јерменије Николом Пашињаном, преноси Раша тудеј.

Путин је позвао обе стране да обуставе оружани сукоб, како би се омогућила размена затвореника и размена тела убијених у окршајима, саопштио је Кремљ.

Као посредник у разговору две зараћене стране учествовао би руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Поред Путинових покушаја да позове на разговор представнике сукобљених земаља, Русија је укључена у напоре да се постигне мир и као део ОЕБС-ове Минске групе, чији је задатак још од 1992. године да оконча јерменско-азербејџански сукоб у Нагорно-Карабаху.

Медијатори Минске групе почели су већ у четвртак разговоре о ситуацији у Нагорно-Карабаху са представницима Азербејџана у Женеви, јавила је агенција РИА.

У разговорима учествују представници свих чланица Минске групе коју чине САД, Француска и Русија, а следећа рунда је заказана 12. октобра у Москви, када ће се јерменски шеф дипломатије Зохраб Мнацакањан састати са званичницима три државе.

Настављени сукоби и међусобне оптужбе 

Оружани сукоби у спорној области настављени су и у четвртак, а азербејџанске снаге поново су гранатирале Степанакерт у Нагорно-Kарабаху. 

Током азербејџанског бомбардовања града Шуши у Нагорно-Карабаху, повређена су и три новинара, а један од њих је хоспитализован и у тешком је стању, саопштиле су власти региона Нагорно-Карабах.

Министарство одбране непризнате републике саопштило је да је погинуло још 30 припадника снага безбедности, укупно 350 од 27. септембра када је почео сукоб са азербејџанским снагама. 

Азербејџанско Министарство одбране поново је оптужило јерменске снаге за гранатирање села на територији те земље у областима Горанбој, Тартар и Агдам, наводећи да има мртвих и рањених. 

У гранатирању јерменске војске од почетка борби 27. септембра погинуо је 31 цивил, 154 их је повређено, саопштила је прес-служба државног тужиоца. Поред тога, оштећена су 133 цивилна објекта и 928 кућа. 

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи