Инвазија поларних медведа у Русији, уведено ванредно стање

На архипелагу Новаја Земља проглашено је ванредно стање због инвазије поларних медведа, саопштено је из регионалне владе Архангелска.

Одлука да се прогласи ванредно стање на територији Новаје Земље донета је 9. фебруара на састанку комисије.

"Ванредно стање изазвано је масовном инвазијом поларних медведа на стамбена подручја", саопштено је из регионалне владе, преноси Тас.

Заменик гувернера у администрацији Новаје Земље Александар Минајев изјавио је да се више десетина поларних медведа окупило у близини тамошњих насеља.

Најмање 52 медведа примећена су у претходна три месеца, а шест до десет медведа константно се налази на територији.

У саопштењу се наводи да је више десетина пријава о медведима стигло од становника, школа, вртића и других, а да се људи плаше да напуштају своје домове.

"Родитељи се плаше да пусте децу у школу", наводи се у саопштењу, преноси Тас.

Поред вртића су уграђене додатне ограде како би деца била безбедна, а војска и запослени се превозе до радних места специјалним возилима. На целом подручју архипелага успостављене су патроле.

Како наводи агенција, медведи се не плаше сирена, паса и патролних аутомобила, који се иначе користе да их отерају.

Надзорно тело за природну околину Русије забранило је пуцање на медведе, а стручњаци се надају да оружје неће бити неопходно како би се медведи растерали.

Гувернер Новаје Земље Жиганша Мусин изјавио је да никада није видео овакву активност поларних медведа.

Стручњаци оцењују за Тaс да се ради о годишњој миграцији ових животиња, а да је до инвазије дошло због обиља хране које могу да пронађу у околини насеља на архипелагу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару