Читај ми!

Јанукович: Био сам против крвопролића на Мајдану

Бивши украјински председник Виктор Јанукович рекао је да прихвата део одговорности због убистава демонстраната на тргу Мајдан у Кијеву, на протестима који су довели до његовог свргавања с власти у фебруару 2014. године.

У интервјуу за Би-Би-Си, првом за западне медије од избијања грађанског рата у Украјини прошле године, Виктор Јанукович је рекао да никада није наредио снагама безбедности да отворе ватру на демонстранте, али је признао да није учинио довољно да спречи крвопролиће, преноси Танјуг.

"Нисам дао никакво наређење (да се користи ватрено оружје), то није била моја надлежност... Био сам против било какве употребе силе, да не помињем употребу ватреног оружја, био сам против крвопролића", рекао је Јанукович.

Више од 100 демонстраната изгубило је живот у сукобима са полицијом на централном тргу у Кијеву, који су трајали више месеци, навео је британски радио.

Јанукович, који је уточиште потражио у Русији, рекао је да је грађански рат који је уследио био "ноћна мора" која је постала стварност.

Присаједињење Крима Русији била је "трагедија", рекао је Јанукович, додајући да је данас потребно "пронаћи решење из ове ситуације".

"Сада је ту рат. Они говоре о враћању Крима. Како? Ратом? Да ли нам је потребан још један рат?", упитао је Јанукович.

Демантовао је оптужбе да је проневерио средства украјинске државе и да новац крије на страним банковним рачунима.

Рачуни за милионе долара који су потрошени на његову раскошну резиденцију изван Кијева представљају "политичку технологију" и спин, рекао је Јанукович.

"Да, било је корупције, нико то не пориче. Али прошло је годину и по, они на власти имају сва средства на располагању. Покажите нам, где су банковни рачуни Јануковича? Они не постоје и никад нису постојали", рекао је Јанукович.

"Путин ми је спасао живот" 

Јанукович је рекао да је му је руски председник Владимир Путин спасао живот пошто је наложио специјалним снагама да га доведу у Русију у ноћи 23. фебруара 2014, као и да је то била Путинова одлука и да га он за њу није консултовао.

"Наравно да сам му захвалан што је донео ту наредбу и помогао мојој безбедности да ме извуку и спасу мој живот", рекао је Јанукович и додао да верује да му је живот и даље у опасности.

Јанукович је рекао да се и даље нада да ће једног дана моћи да се врати у Украјину.

Област Донбаса, коју већином контролишу проруске снаге, треба да остане део Украјине, рекао је Јанукович и позвао САД и Европску унију да изврше притисак на Кијев да преговара директно са лидерима проруских снага.

Јанукович је рекао да његови противници у Кијеву "није требало да изведу војни пуч – није требало да извуку радикалне десничарске снаге".

"Упозоравао сам да се неће зауставити на Мајдану – да ће ићи даље. И они су ишли даље... Растурили су земљу. Они су цео свет увукли у овај конфликт", додао је Јанукович.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи