Читај ми!

Банатски ајвар

Време је припремања зимнице, па су домаћице у великом послу. Kатица Смиљковић из Долова прави различите салате, пекмезе, слатко, сокове, и све то продаје, каже да купци воле укусну, домаћу храну.

Kод Доловке Kатице Смиљковић, увек има домаћих специјалитета почевши од погаче, колача, ракије, па до зимнице. Тренутно се прави ајвар, а то захтева доста времена и труда.

Kатица Смиљковић из Долова, каже: "Потребно је за ајвар три дана. Један дан се пече паприка, ако је већа количина, други дан се љушти, цеди се преко ноћи, тек трећи дан се кува. Kолика је количина паприке, толико стављате зачина. А зачин иде само со, мало шећера, белог лука и ништа друго."

Већина зимнице већ је спремна. Све воће и поврће које користи Kатица има у башти, а прави различите врсте салата, од паприке, парадајза, шаргарепе, цвекле. Ту су и сокови, ликери, слатко. Производе продаје углавном преко друштвених мрежа, а препоруке и квалитет донеле су јој многе купце и из иностранства.

Kатица додаје: "Словенија, Немачка, Аустрија, Чешка. Има и из Београда, и из Долова долазе људи, јер ја не правим само ајвар. Имам и пекмезе. Kако почне прво воће, ја правим, све до купуса."

Посла има пуно, јер све ради ручно, без помоћних машина, а по старим рецептурама.

Kатица објашњава: "Од моје мајке. Онда сам ја то модификовала, шта се мени свиђа, и унапредила. Kако иде с временом, ми модерне домаћице измишљамо по нешто и то буде добро. Али стуб са којим сам почела, то је од моје мајке, баке из Србије."

Након ајвара, правиће се љута салата и слатко од грожђа, а на крају сезоне, кисели се купус.

 

 

понедељак, 29. септембар 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом