Колико је новца ове године потребно за припрему зимнице?

Иако су температуре и даље летње, увелико се размишља о припреми зимнице, а домаћице се прерачунавају да ли да је саме спремају или да купују. Проверавали смо цене на пијаци у Врању.

Традиција припреме зимнице и даље је део сваког домаћинства у граду, па је зато важна градска сцена - зелена пијаца. Понуда је богата, има доста сезонског воћа и поврћа, а цене се формирају у зависности од потражње.

"Паприка је од 150 до 170 динара, љута паприка је 200, везанка 250 динара, парадајз 150 динара, исте су цене као и прошле године, купус је 80, краставац је 100 динара", наводи Данијел Стојменовић, продавац из Врања.

На питање - да ли суша узела данак, Славољуб Трајковић, пољопривредник из Буштрања код Врања одговара да јесте. Додаје: “Али, наводњава се нон стоп тако да је добро. Ја радим више на отвореном”. На питање - какав је квалитет и род, одговара: “Добар, није лош, суша је ове године, али паприка успела, купус, само много посла, наводњавање..."

Бранка Симоновић, из Врања каже да купује паприку за низање. За један низ неопходно јој је три, три и по килограма, а за више - од три и по па навише. На питање да ли је скупа паприка ове године, Бранка одговара: “Па, није ништа боље него прошле године."

"Сада је више паприка на удару него парадајз, мада и парадајз лепо иде”, каже Слађан Трајковић, пољопривредник из Купининца код Врања. Додаје да је паприка искључиво њихова. Производе је на отвореном, каже да су и паприка и парадајз домаћи. На питање да ли је суша утицала на род и каквог је квалитета, Слађан одговара: “Много је утицала, само ко има добру воду да залива и добар производ може да буде."

Биљану Милошевић Стошић питали смо да ли се исплати спремати ајвар. “Уколико хоћете да то буде квалитетно онда се исплати, али треба уложити много труда на страну финансијски део који није такође занемарљив. Када знате од каквих паприка сте спремили ајвар и када сте сами то својом руком радили, онда је то је ужитак", истиче она.

За теглу ајвара потребо је око два килограма квалитетне, црвене паприке, со, уље, шећер, и доста труда и рада домаћица. Домаћице у Врању тегла кошта око 500 динара, али кажу домаћи ајвар нема цену.

уторак, 09. септембар 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом