петак, 25.07.2025, 13:17 -> 15:42
Извор: РТС
Аутор: Бранислав Прокић
Због суше и берба дувана поранила
Ове године ће се у Србији произвести око 10 хиља тона листа дувана и берба је због суше почела месец дана раније од уобичајених термина. Дугорочно се планира повећање производње, а улаже се највише у системе за наводњавања.
У Србији је око шест и по хиљада хектара под дуваном, најзаступљеније су сорте "вирџинија" и "берлеј" и због суше је берба почела три недеље пре уобичајеног рока. Приноси варирају у зависности од примењене агротехнике и система за заливање и у просеку су око две тоне по хектару.
Љубоје Смојић из Хртковаца каже да под засадом дувана тренутно имају 24 јутра. „Искуства су добра, радимо већ неких пет година. Почели смо производњу са две сушаре, сада смо дошли на пет, а размишљамо наравно о повећању сушара, као и површина под дуваном, тако да смо задовољни", каже Љубивоје.
„Укупно имамо 15 хектара, ову њиву конкретно наводњавамо кишним крилом, ове друге воденим топом. Ове године 28 дана без престанка под заливом све три њиве", наглашава Владимир Моловић из Витојеваца.
Берача има мало и дневно зарађују око пет хиљада динара. На имању Моловића ангажовано је двадесетак радника, који имају уплаћене доприниносе и стаж.
„Два и по до три месеца траје берба, сече се цвети имамо доста да беремо и лепо се заради. Дневница бербе је пет хиљада, а сат је петстотина динара када распакујемо", каже Снежана Ђурђевић из Витојеваца.
На имању Далибора Стевановића из Хртковаца уз ратарску производњу дуван се гаји на 24 хектара. Због суше 70 одсто површина је под системом наводњавања “кап по кап“, а сушаре су модернизоване и соларни панели обезбеђују потребну електричну енергију.
Далибор Стевановића из Хртковаца каже да електрична енергија постаје све скупља. „Због тога што су се неки људи пре мене одлучили на тај корак да пробају са соларним панелима да смање трошкове, па поучен њиховим искуством и сам се одлуичио да кренем у то", каже он.
Наш највећи откупљивач дувана је компанија ЈТИ у Сенти која је уговорила производњу са више од тристотине и тридесет пољопривредних газдинстава у Србији. Берба дувана ће трајати три месеца, а у зависности од сорти и времена садње и даље се примењују агротехничке мере.
„Наши произвођачи и даље заливају дуван без обзира што је пала та киша, јер је евидентан дефицит влаге у земљишту. Имамо неких 43,7 одсто под заливом. 23 одсто је "кап по кап заливање", а остало је тифонима и кишним крилима“, истиче Милан Бјеливук, менаџер производње дувана у компанији ЈТИ.
у Србији ће се ове године произвести око 10 хиљада тона листа дувана, а планира се дугорочан систем субвенционисања као би се дуплирала производња чиме би се задовољилче домаће потребе и обезбедио значајан извоз.
Коментари