Због ниских температура, пољопривредници забринути за овогодишњи род јагоде и неких повртарских култура

Хладна јутра и мраз могу довести до оштећења јагода и поврћа, које се гаји на отвореном, упозоравају метеоролози. Проверавали смо како је стање у Расинском округу и на који начин заштитити најосетљивије културе.

Мразеви који су почетком априла у два наврата забележени у Расинском округу, стручњаци кажу, десетковаће род јабучастог и коштичавог воћа. На овом подручју под јагодом се налази 205 хактара. Како њу заштитити од температурних осцилација и могућег измрзавања рећи ће нам моја гошћа Сандра Милетаковић, саветодавац за заштиту биља.

 

"Уколико дође до појаве мраза у опасности су како јагоде тако и остале воћарске и виноградарске културе као и повртарске културе. Оно што пољопривредни произвођачи у овом тренутку могу да ураде јесте да пусте кроз систем аминокиселине и органска ђубрива, како би биљци помогли да се боље избори са стресом уколико дође до измрзавања”, каже Сандра Милетаковић, саветодавац за заштиту биља ПССС Крушевац.

Милетаковић додаје да поред овог произвођача јагоде и поврћа могу заштитити своје усеве, односно засаде, тако што ће преко својих култура ставити агротекстил, односно агрил и то мало изнад биљака како не би агрил директно покрио биљку и тако изазвао оштећење.

“Што се тиче воћара они могу да заштите своје воћарске и виноградарске културе и орошавањем. Антифроз системи су најбољи међутим мали проценат произвођача у Србији их има. Они то могу урадити и на други начин. Уколико имају извор воде на парцели, дакле могу довести своје прскалице и урадити орошавање. То је битно да раде са малом количином воде и да буду фине капљице и да просто то орошавање траје све док траје мраз”, саветује Сандра Милетаковић. Објашњава: “Дакле да не прекидају, него да га раде у континуитету”.

Додаје да је још један начин заштите – задимљивање.

“Пољопривредни произвођачи могу да запале дрво или пиљевину, и нешто што споро гори, и да просто направе димну завесу која ће заштитити од мраза односно повећати температуру за један и по степен Целзијусов, и ово је битно да раде у континуитету све док траје опасност од мраза”, истиче Милетаковић.

Опасност од мраза и ниских температура је обично пред свитање и пошто су воћарске, виноградарске, повртарске културе сада у овој осетљивој фази не морају да буду минусне температуре већ ће температура око 1°Целзијусов изазвати штете уколико трају више од два, три сата.

На констатацију да јагодама не прете само ниске температуре, већ да им не прија ни киша, саветодавац за заштиту биља одговара: "Тако је, јагода се налази у фено фази зрења која је веома осетљива на појаву сиве трулежи коју изазива бодритис цинереа. Нестабилно време које је било у претходном периоду и киша која се најављује може довести до инфекције овим проузроковачем ове болести, тако да је препорука пољопривредним произвођачима да пре кише ураде прскање засада јагоде неким од регистрованих препарата за ову намену у количини односно концентрацији по препоруци произвођача. Пошто је јагода у фено фази зрења препорука им је да се обавезно придржавају каренце."

Метеоролози и наредних дана најављују хладни талас и температурна колебања. За сутра је прогнозирана температура од 2°, максимална дневна до 25, а у петак, кажу, биће кише, у вишим планинским пределима могућ је и снег.

среда, 14. мај 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом