Зашто килограм првих трешања кошта и до 1.500 динара?

На пијацама широм Србије, у понуди су и прве трешње. У зависности од квалитета и порекла, цене се крећу од 700 па до 1500 динара по килограму. Продавци кажу да купаца готово и да нема, а воћари сабирају губитке због лошег овогодишњег рода.

Слика је иста у воћњацима и на пијацама. Трешања готово и да нема. Мраз и град који су погодили поједине делове Србије у претходом периоду, уништили су готово све воћарске културе, највише кајсију и трешњу. На чачанској пијаци, су ретки они који их имају у понуди. За килограм трешања, одваја се између 1000 и 1200 динара по килограму. Слична ситуација је и на пијацама у Јагодини, Краљеву и Смедереву, где се цене крећу од 700 до 1200 динара.

Анкетирани продавци из Смедерева и Краљева кажу да се купују, али слабо: „На пола килограма, на триста грама, врло мало, слабо се продају и нема их."

"У суштини, то и није за трешњу, као прву, није цена нека велика у односу на када је била прва јагода, ова грчка 1000 динара."

„Па скупа јесте, али продало се, они би да се цењкају, ми не попуштамо цене и тако то иде“.

И јагоде су биле 600 динара, сада може да се купи и за јефтиније", каже купац из Краљева. Друга муштерија додаје: " Чула сам да су 1500 динара, мислим стварно су много скупе."

За воћаре у Подунавском округу, прошла година је била лоша, ова је, кажу још гора. Славољуб из Селевца, воћарством се бави око три деценије. На по десет хектара узгаја брескве и јабуке, а трешње, које ове године нема ни за јело, има на осам хектара.

"Није мерило да нечега нема да би било скупо. Проблем је највећи што га ни у окружењу нема, измрзло је и у Хрватској и у Грчкој, имају проблеме. Турци су имали снег 30 центиметара у цвету и у роду трешања, нема одакле ни да увезу. Сад је то проблем, свега што има мало, мора да буде скупо", истиче Славољуб Мијаловић.

Прозиводња трешања није лак посао, а изазови са којима се суошавају воћари, често их доводе у ситуације да буду у финасијском минусу.

"Берба је велики проблем“, додаје Славољуб Мијаловић. „Не роди то сваке године, кише уништавају трешњу са пуцањем и труљењем, уопште нисте захвални да ту буде нека зарада. Ја држим трешњу да бих имао неки прелазни период да дођем до првог новца да бих наставио производњу што се тиче брескве нектарине, да се не распусте радници после пребирања брескве, да би ми остали цело лето. Од трешања се никада не узме неки новац да може да се одвоји на страну, и било би црнило ко би се бавио само трешњом“, наглашава он.

Воћари очекују, да ће ове године, скупље бити и кајсије, брескве и шљиве.

уторак, 13. мај 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом