Читај ми!

Панчево: Мраз оштетио трешњу у цвету

Већ други пут, за кратко време, мраз је причинио знатну штету воћу. Стручњаци из Института Тамиш у Панчеву кажу да се штета може само ублажити, јер је тешко борити се са оваквим временским приликама у априлу.

Ђорђе Кутањац из Панчева ушао је у свој воћњак који се простире на 4,5 хектара да би се уверио у каквом стању је 12.000 стабала трешње после јаког мраза. Већ на први поглед уочљива су бројна оштећења цвета, посебно стабала који се налазе у првим редовима воћњака.

“Видимо да имамо штету на воћу и до 50 одсто сигурно, а то зависи од сорте.Ове које су кренуле раније да цветају више су страдале, а ове остале ћемо проверити наредних дана, јер мраз је тек прошао и требаће 4-5 дана да се све слегне и да видимо шта ће тачно бити”, каже Ђорђе Кутањац, произвођач воћа из Панчева.

Стручњаци из Института Тамиш кажу да постоје одређене превентивне мере које се могу предузети да би се штета од мраза бар умањила.

“Постоје мере који ма се ово може препупредити, а то су антифрост системи, задимљавање које се не препоручује због штетности по околину, а могу се применити и нека средства пре мраза као што су амино киселине и потребно је те третмане поновити и након мраза. Ипак кад су температуре преко минус шест степени и кад је још и ветровито нема много помоћи, јер нема лека, може само штета да се ублажи”, каже Ксенија Вукићевић, мастер инжењер воћарства Института Тамиш-Панчево.

“У наредном периоду било би добро да се време побољша и да буде топлије. Ми ћемо унети кошнице са пчелама у воћњак, а донећемо и неколико бумбара и видећемо шта се може спасити”, наводи Ђорђе Кутањац, произвођач воћа из Панчева.

Воћари ће сад упркос штети коју ће претрпети морати да уложе у редовни третман воћа, јер од тога зависи какав ће род имати наредне године, а ове нема сумње да ће трешње имати вишу цену него лане, јер ће и принос бити преполовљен.

субота, 12. април 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом