Шабац: Какав је наставак каријере галопера

Како продужити век галоперима, како након тркачких стаза расне коње искористити за друге дисциплине од прескакања препона, дресурног јахања и школа, како уз домаћа трчкачка грла унапредити домаћи коњички спорт. Шабац је прва дестинација у којој кроз тродневне такозване клинике стручњаци из Светске коњичке федерације едукују власнике и јахаче који је после галопских стаза, хумани и користан пут за коње енглеске пунокрвне расе.

Некада је трчао дербије и добијао ловорике, са 15 година Ил де Франсе, одавно је у тркачкој пензији. Лола га је добила на поклон, уместо галопа сада се заједно спремају за прескакање препона.

“Он за мене није коњ од кога ја очекујем неке резултате, он је за мене члан породице, сваки дан га само ја сређујем и само са ја са њим ту већ две године”, каже Лола Станковић из Београда.

Са три године енглеска пунокрвна грла су у пуној снази, а галоперска каријера најчешће се завршава са 6. Тркачки век кратак, а потенцијал расности и даље велики. Уместо хиподромски стаза и пензије у падоку животни век може да се настави у другим коњичким дисциплинама.

“Галопери су много приступачнији од коња који су прављени за бављење препонским и дресурним спортом које ми на жалост у Србији немамо наш одгој па морамо да увозимо из иностранства док су галопери кад заврше каријеру приступачни великом броју људи и омогућавају нам да популаризујемо спорт и да се много већи број деце и људи бави јахањем”, наводи Јелена Димитријевић, потпредседница Савеза за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине.

Нове вештине за галопере могуће су уз едукацију. На тродневној такозваној коњичкој клиници у Шапцу уз стручњаке светске федерације бројни јахачи, тренери, власници.

“Најбитнији је коњска глава, његова нарав, а после тога се гледа коњска грађа и након тога кретња, кад добро изанализирамо те три ствари онда можемо да почнемо са радом и тренингом, има много детаља и савета”, каже Едоурад Лежандре, инструктор Светске коњичке федерације.

“Много сам научила нарочито о почетку рада са коњем где сам видела многе грешке које сам ја направила када сам почела са својим пунокрвњаком тај ритрејинг за рекреацију. Фантастичне ствари је човек показао и променило се понашање коња у року од 15 минута”, каже Ивана Николић, власница коња

“Треба да се уклопимо с њим онда ће све само доћи, ако се не уклопимо онда не можемо да функционишемо то је најбитније и љубав”, каже Огњен Јанковић из шабачког Коњичког клуба “Таурун”.

Шабац уз хиподром има дугу традицију коњичког спорта, пољопривредна школа услове за одгој, стручност и клуб. Србија има бројна грла енглеске пунокрвне расе, али за сада само петина галопера каријеру настави у другим дисциплинама. Подршка светске федерације гранском коњичком савезу се наставља.

субота, 29. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару