Читај ми!

Са Видојевице боља и прецизнија слика неба

На астрономску станицу на Видојевици код Прокупља недавно су инсталиране најсавременије камере. Стручњаци кажу да ће то побољшати квалитет снимака и омогућити прецизнију и бољу слику објеката.

Постављање најјачег телескопа на овом делу Балкана који носи назив познатог научника Милутина Миланковића, пречника огледала 1,4 метра значило је отварање нових могућности за проучавање свемира, али и српску астрономију.

“Са овог телескопа се врше значајна научна истраживања у пољу астрофизике и астрономије. Посматрање малих тела сунчевог система као што су астероиди и комете, удаљени галактички објекти, квазари, двојни звездани системи, променљиве звезде... Врше се фотометријска и астрометријска снимања”, наводи Миодраг Секулић из АС Видојевица.

Од недавно су инсталиране најсавременије камере које ће омогућити прецизнију и бољу слику објеката.

“У односу на стару има много бољу резолуцију и онда јасније видимо слику целог неба. То је од користи, осим нама, да видимо када долазе облаци, када требамо да прекинемо осматрање, киша и слично, и од користи свима онима који се баве проучавањем метеора. Слим монитор нам помаже да видимо каква је резолуција могућа, колико наш телескоп може ситно да види”, објашњава Бранислав Вукотић, управник Астрономске станице Видојевица.

На Видојевици је инсталирана и метео станица уз помоћ које стручњаци процењују да ли су временски услови погодни за отварање куполе.

“Добро је да имамо на лицу места уређаје који мере температуру, притисак, влажност ваздуха и онда можемо да видимо да када влага порасте изнад 90% или 85%, онда прекидамо посматрање због тога што долазимо у опасност да се кондензује та влага на огледалу телескопа”, каже Бранислав Вукотић, управник Астрономске станице Видојевица.

Овде, уз Миланковића, постоје још два мања телескопа. Ово је место, осим за свемиска истраживања, намењено и популаризацији астрономије, уз едукације и семинаре.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара