Ускоро Дом за старе у Босилеграду

У Босилеграду је завршена адаптација објекта који ће радити у систему социјалне заштите. Намењен је становницима којима је потребан ургентан смештај, старијим особама, о којима нема ко да брине или су социјално угрожени. У наредна два месеца, очекују у локалној самоуправи, објекат ће добити употребну дозволу, капацитет је 28 места.

Некадашњи објекат ветеринарске станице обновљен је, прилагођен за боравак лица којима је потребан привремени смештај. Обезбеђено је 9 смештајних јединица, простор за дневну собу, трпезарију.

"У приземљу су просторије које су намењене искључиво особама са инвалидитетом, ту су и тоалети за њих. Са друге стране имамо канцеларије за административно особље и посебну просторију за медицинско особље које ће водити рачуна о свима, а у дограђеном делу је и кухиња за све кориснике", наводи Данијел Миланов, вођа пројекта, члан општинског већа.

Центар за социјални рад управљаће овим објектом, примати кориснике. Планира се и запошљавање 15-ак људи.

"Значиће пуно, одлично је, и лепо је направљено, и велико. Ово је лепота", каже Димитар Стојев, из Босилеграда.

Подручје општине Босилеград веома је разуђено, у многим селима остала су домаћинства са по једним или два члана. Због тога ће овај објекат значити становницима, нарочито у зимским месецима.

Пројекат реконструкције објекта социјалне заштите финансијски су помогли Европска Унија, надлежно министарство и локална самоуправа.

"На наш захтев, уз конкурисање према министарствима, мислим да смо у врху према добијеним пројектима од саме државе, хвала им на томе што су препознали Босилеград као место где треба да се пораде пројекти, како би људи остали на својим огњиштима", каже Владимир Захаријев, председник Општине Босилеград.

У наредна два месеца требало би да буде отворен објекат, после доношења правилника о смештају корисника, добијања употребне дозволе и лиценце.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара