Читај ми!

Зашто у Америци нико неће посао за плату од сто хиљада долара годишње

Плата од 100.000 долара годишње, не тако давно, многима у Америци је била сан. Данас, међутим, то није ни близу толико много новца као што је било некада. У ствари, у неким ситуацијама, посебно ако имате породицу, можда вам неће бити довољно за живот.

Већ неколико месеци у једном ресторану брзе хране, који је део великог националног ланца у Америци, видим велике плакате на којима се нуди посао. Годишња плата за менаџера је 107.000 долара, уз могуће бонусе.

Реч је о износу који је не тако давно био сан и доступан само веома квалификованим кандидатима за специјализоване послове. Уосталом, минимална надокнада за сат времена рада на савезном нивоу у САД је и дан-данас 7,25 долара.

Чињеница да плакат стоји на истом месту већ месецима, говори о томе да имају потешкоћа да нађу неког ко ће да прихвати тај посао и да га задрже. У ствари, пошто је у питању ланац ресторана, тих радних места имају на више локација.

У чему је ствар? Зашто неко не би желео да ради за тако велике паре?

Има неколико разлога.

Први је што очигледно има довољно таквих радних места за особе које испуњавају услове и да су плате за сличне послове порасле у Америци од периода пандемије коронавируса.

Други је то што имати 100.000 долара у Америци данас, није ни близу толико много новца као што је било некада. У ствари, у неким ситуацијама, посебно ако имате породицу, можда вам неће бити довољно за живот.

Порези и здравствено осигурање

Сто хиљада долара годишње значи да добијете бруто 8.300 долара месечно, а пошто се у Америци плате примају у нето износу, након што се одбије неколико пореза и месечни трошак за здравствено осигурање, добија се вероватно око 6.000 долара месечно. Те бројке могу донекле да варирају, у зависности од тога где живите и неких других фактора.

Просечна цена куће у Америци је око 500.000 долара и, ако је купите са десет посто учешћа, ваша укупна месечна рата, са порезима и другим издацима, биће 4.000 долара.

Значи, од нето плате од шест хиљада долара, већ вам је остало само две хиљаде.

Ако онда урачунате за четворочлану породицу 1.200 долара за храну у неким релативно скромним варијантама, па просечну рату кредита за нова кола, која је сада чак 735 долара месечно, па 250 долара месечно за осигурање за кола, 300 долара за бензин, 300 долара за комуналије као што су струја, гас и вода, видећете да смо већ отишли у минус.

Ту не рачунамо издатке ако имате двоје кола или желите да изађете у позориште по цени од 100-200 долара за карту, на вечеру у ресторан, на годишњи одмор или желите да купите одело, намештај и телевизор.

И не помињем ситуацију ако су вам деца спремна за факултет, па треба да се одвоји 40-50.000 долара годишње за школарину и становање.

Милиони људи завршавају универзитете уз помоћ зајмова, које отплаћују годинама па им и то повећава месечне издатке.

Локација, локација, локација

Наравно, ваши месечни трошкови могу зависити од града у којем живите, па су цене рецимо у Њујорку или Калифорнији далеко више, док је Чикаго умеренији јер је град на средњем западу САД. Неки мањи градови имају и ниже цене.

Највећа разлика у ценама је када је реч о становању, односно стану или кући коју рентирате или је отплаћујете. Већина других цена у Америци је углавном слична у разним крајевима земље.

На Менхетну рентирање лепог новог трособног стана кошта 7-8 хиљада долара месечно, а средњи износ ренте у Њујорку је око 3.600 долара месечно.

И многи други градови су скупи за живот, укључујући Бостон, Сан Франциско и Вашингтон.

Наравно, цене могу да варирају у зависности од локације и има јефтинијих делова града, али већина људи са породицама жели да буде у делу града или насељу где им се свиђају школе, продавнице, паркови и све друго.

Како онда Американци уопште излазе на крај с тим трошковима и које је решење?

То је већ тема за други текст.

четвртак, 29. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару