Читај ми!

Србија под снегом - путеви проходни али клизави; Надлежни поручују: Сва механизација на терену

Коловози су мокри због снега који од јуче пада у већем делу земље, а на појединим деоницама има до пет центиметара снега. Путеви су проходни али клизави. Неопходна је употреба зимске опреме и ланаца, посебно на прилазима планинама. Министар Томислав Момировић истиче да је сва механизација на терену, те да ће сви путеви ускоро бити очишћени. Путари се припремају за ледене дане.

Снег пада више од 24 сата. Највише га има у Централној, Западној и Југозападној Србији, а у појединим местима је у току ноћи пала леденa кишa, па се возачима саветује да вожњу прилагоде зимским условима.

Из АМСС поручују возачима да возе пажљиво и држе одговарајуће одстојање, а посебна опрезност саветује се за вожњу у кривинама, на мостовима и надвожњацима.

У Зимској служби "Путева Србије" кажу да су у трећем степену приправности, те да је стање на терену задовољавајуће. Истичу да соли и ризле има довољно, те да нема проблема са залихама на терену.

У вишим пределима, на појединим деловима путева првог, другог и трећег приоритета, има расквашеног снега до пет центиметара, рекао је за РТС Драган Павковић из Зимске службе "Путева Србије".

Расквашеног снега, до пет центиметара, има и на територији Београда, Чачка, Ивањице, Колубаре, Крагујевца, Крушевца, Ниша, Новог Пазара, Пожаревца, Пожеге, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара.

У Србији је тренутно само један пут непроходан, и то на територији Ивањице, преко брда Одвраћеница.

Павковић подсећа да је на територији Зајечара, Бора, Ивањице, Ужица и Чачка забрањен саобраћај за камионе са приколицом и шлепере.

"Апелујем на све те возаче да поштују забране које су на снази, јер неретко ти учесници у саобраћају праве највећи проблем, јер не користе зимску опрему. У вишим пределима деси се често да због недостатка зимске опреме та возила стану и отежавају саобраћај и чишћење снега са коловоза", рекао је Павковић.

Подсећа да је ограничење кретања возила у зимским условима 60 километара на час.

"Неретко се не поштује ограничење брзине и долази до проблема, јер су услови такви да то ограничење брзине није без разлога стављено", истиче Павковић.

На територији Зајечара, магла смањује видљивост на превоју Честобродица до 50 метара.

Због најављених ниских температура постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама дуж речних токова, котлина, клисура и на путним објектима.

Сва механизација на терену

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић рекао је за Телевизију Прва да је сва механизација за чишћење снега на ауто-путевима и државним путевима првог и другог приоритета, као и да се непрестано ради како би се омогућио што бољи проток саобраћаја.

Поручио је да ће ускоро сви путеви бити очишћени, те додао да је отежавајућа околност то што снег у континуитету пада већ 16 сати.

"Сва механизација је на аутопутевима и државним путевима и ми чистимо снег. Ако снег пада 16 сати у континуитету немогуће је испунити очекивања да уопште нема снега на коловозу", рекао је Момировић.

Како је на регионалним путевима 

Прилази зимским туристичким центрима су проходни. У региону Златибора снега има изнад 30 центиметара, али до сада није било већих проблема у саобраћају.

Надлежне екипе су 24 сата на терену, а најтежа ситуација је на превоју Бојева глава и Златибор, где је снег навејао на коловоз, као и на превоју Кадињача где је нападало 40 центиметара снега.

Отежана је ситуација и на врховима Таре, на путу Калуђерске баре – Митровац, где је у чишћење укључен и булдожер.

У околини Чачка нападало је више од 40 центиметара снега. Путеви су проходни, завејаних села нема, а надлежне екипе од јутрос чисте и градске улице и тротоаре.

Милан Бојовић из ЈП "Градац" каже да није било саобраћајних незгода, да аутобуске линије саобраћају редовно, као и да су очишћени сви прилази манастирима у Овчарско-кабларској клисури.

За чишћење прометнијих путева потрошено је 40 тона соли, као и 40 тона мешавине у сеоском подручју. Највећи проблем је паркирање у граду, које отежава чишћење.

Због снежних падавина повећане су теренске интервенције Хитне помоћи у Чачку, која до неких села, односно сеоских кућа, није могла да дође без помоћи припадника службе за ванредне ситуације. Већ су се јављали пацијенти са повредама услед оклизнућа.

У Рашкој области нападало је око 26 центиметара снега, а проблем праве возила са летњим гумама због којих долази до застоја.

Према речима Бранислава Папакоче из ЈКП "Нови Пазар пут", на Ибарској магистрали није било застоја.

Истиче да је и пут ка Гочу чист и проходан, а да су екипе све време на терену. Апелује на возаче да користе зимску опрему, али и да брзину ускладе условима на путу.

Чисте се и градске улице у Краљеву, где има угаженог снега.

Снег у Браничевском округу, који је рано јутрос почео да пада, није створио веће проблеме у саобраћају.

Жељко Луковић из "Предузећа за путеве" Пожаревац каже да је ангажовано 75 одсто активне механизације, а да је приоритет да се коловози припреме за предстојеће ледене дане.

субота, 03. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару