Очекују се гужве у саобраћају уочи новогодишњих празника

За ђаке основних и средњих школа у централној Србији почео је први део зимског распуста, а у клупе се враћају 9. јануара. И за многе запослене је почео мини-одмор, па се могу очекивати гужве на путевима и граничним прелазима.

За сада на граничном прелазу Хоргош нема дужих задржавања, слично је и на улазу и на излазу из земље, а чекања су до 30 минута, јавља репортер РТС-а.

На гранични прелаз почињу да пристижу туристички аутобуси који крећу ка западним метрополама на вишедневне новогодишње туре.

У току сутрашњег дана биће појачан саобраћај, а цариници кажу да се на нашој страни неће чекати више од 60 минута

Међутим, с обзиром да су прелази спојени са Мађарском, треба рачунати и на процену мађарске полиције да ће се и на улазу и на излазу из земље сутра чекати од два до четири сата.

МУП је саопштио да је на граничним прелазима Хоргош, Батровци, Градина и Прешево могуће дуже задржавање због граничне провере.

Истичу да грађани свакако могу користити алтернативне граничне прелазе према Мађарској, пре свега Хоргош 2, потом прелаз Келебија, Бачки Виногради и Ђала.

Алтернативни гранични прелази са Хрватском су Шид, Бачка Паланка и Сот, док се према Македонији препоручује гранични прелаз Прохор Пчињски, наводе у МУП-у.

Прелази Хоргош 2, Бачки Виногради и Ђала раде од седам до 19 часова, док сви остали наведени прелази раде 24 сата дневно.

"Препоручујемо грађанима да се пре поласка на пут информишу о стању и времену задржавања на граничним прелазима и сходно томе користе алтернативне прелазе", кажу у МУП-у.

Без застоја на Ибарској магистрали и наплатним станицама

Већину оних који нису кренули у иностранство пут води Ибарском магистралом.

На Ибарској магистрали повремено има више од уобичајеног броја возила, али нема колона ни застоја, јавља репортер РТС-а.

У саобраћајној полицији кажу да су од данас њихове патроле присутне на градским улицама које су веома оптерећене, а по потреби ће регулисати саобраћај и помагати возачима на магистарлним путевима, како то и чине када су саобраћајне гужве.

Већи је број возила приметан је и на наплатној станици у Прељини, али нема дужег задржавања.

На наплатној станици "Београд", као и на осталим у Србији, нема задржавања возила, иако је због предстојећих новогодишњих празника појачан интензитет саобраћаја.

Руководилац Одељења за заједничке послове Сектора за наплату путарине у ЈП "Путеви Србије" Николина Арбутина каже за Танјуг да се овог викенда очекује да ће кроз наплатну станицу "Београд" проћи око 100.000 возила.

Навела је да се на тој наплатној станици ради по посебном режиму, односно да сви наплатни канали раде 24 часа дневно без паузе.

"Не очекујемо никаква задржавања. Празници су нам заправо почели прошлог викенда када смо имали 140.000 возила која су прошла кроз наплатну станицу 'Београд', што је за неких осам одсто више него истог викенда прошле године", навела је Арбутина и додала да је тог викенда – уочи Божића по Грегоријанском календару био велики број возила у транзиту која су пролазила из западне Европе ка Нишу и Прешеву.

Још овог викенда возила ће се углавном кретати у правцу од Београда ка Нишу, каже Арбутина и додаје да се после православног Божића очекује повратак суграђана са празника, те да се очекује већа фреквенција возила из смера Ниша ка Београду.

Претпоставља се да ће многи тек кренути на новогодишњи одмор, па се возачима саветује да одморни крену на пут, уз препоруку за стрпење и опрез у вожњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 15. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару