Читај ми!

Босанска изборна кухиња - компликован систем, 26.000 кандидата и казне за кршење правила

У Босни и Херцеговини је прошле недеље почела кампања за локалне изборе 6. октобра. Пред 3,4 милиона бирача излази 296 политичких субјеката са више од 26.000 кандидата. Једна од новина је казна до 30.000 конвертибилних марака за кршење правила. Биће и електронске идентификација гласача и скенирања листића.

Најсложенији избори у Европи су у Босни и Херцеговини, без двоумљена кажу они који прате изборне процесе у БиХ. На локалним изборима 2024. биће и промена на иницијативу Кристијана Шмита - и мимо консензуса.

"Технички део се тиче питања преурањене кампање. Централна изборна комисија у Босни и Херцеговини има много значајнију улогу него што ту имају изборне комисије у другим земљама. Они просто могу да кажњавају, да суспендују кандидате и да их искључују из изборног процеса и те казне у овом моменту су од 1.500 евра до 15.000 евра", рекао је доцент Факултета политичких наука Деспот Ковачевић.

Према његовим речима, у току месеца августа на десетине казни је написано али те преурањене кампање, како се назива у изборном закону у Босни и Херцеговини, било је и много више.

"Кристијан Шмит је мимо воље актера извршио одређене, мимо дела воље актера, али те промене за сад по мом суду не показују велики резултат, сем што указују на проблематику која постоји", каже Ковачевић.

На изборима учествује 26.000 кандидата у 143 локалне самоуправе, 110 политичких партија са око 400 политичких субјека. Начелници и градоначелници се у већини бирају директно, осим у Сарајеву, Мостару, Дистрикту Брчко. Без обзира на сложен систем, ванредних избора нема. Увек првог викенда у октобру иде се на биралишта на сваке две године, парламентарне и локалне.  

Ковачевић каже да пошто је Бакир Изетбеговић убедљиво изгубио као кандидат за члана Председништва БиХ на прошлим изборима, да ће СДА покушати са неком новом снагом да врати подршку коју је имао у бошњачком бирачком телу.

"Опет ће неки нови услови попут господина (Елмедина) Конаковића који је био крутији у овим неким можда и регионалним сукобима, конфликима али и неким ставовима за бошњашко бирачко тело некако је имао искорак према свом бирачком телу. Да ли ће његова партија успети да добије неки нови раст, неки нови замајац видећемо. Видећемо улогу СДП-а, господин Бећировић унутар СДП-а и читава та структура, да ли ће успети да добије неку нову подршку", рекао је Ковачевић.

За првог човека Бањалуке чак четири кандидата

Неизвесно је и у Мостару. Баш због чињенице да 12 година није имао локалне изборе од 2008. до 2020. тек тада су успели да се договоре о правилима како да се спроведу избори. Бањалука је, према суду аналитичара, најзанимљивије место где ће се одржати локални избори у БИХ, не само у Републици Српској. Од четири кандидата за место градоначелника три су убеђена у сигурну победу. Два опозициона и један власти.

"Идемо према победи, а идемо управо кроз круцијалне пројекте, нове пројекте које ће Бањалуку да врате на пут развоја", каже кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке Никола Шобот.

Кандидат за градоначелника Бањалуке Рашко Станивуковић истиче да су подигли стандард, да су подигли визију развоја града, да су подигли Бањалуку.

"У градској управи је запослено само у мандату Драшка Станивуковића преко 300 људи. То је 90 милиона годишње само на њихове плате", сматра кандидаткиња за градоначелника Бањалуке Јелена Тривић.

Помно ће се пратити и резултати у Зворнику, Бјељини, на Палама. У Сребреници главна утакмица игра се око једног бошњачког и једног српског кандидата. Милошу Вучићу противканидат је Хамди Фејзић.

"Ова подршка показује нашу заједничку преданост бољој будућности Сребренице, јер смо после дугих преговора направили најбољи договор", каже српски кандидат за начелника општине.

А исход на локалном нивоу могао би наговестити и онај на општим изборима за две године.

понедељак, 09. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару