Читај ми!

Хрватска прогласила Мандића, Кнежевића и Бечића персонама нон грата

Министарство спољних и европских послова Хрватске прогласило је персонама нон грата Андрију Мандића, председника Скупштине Црне Горе, Милана Кнежевића, посланика и Алексу Бечића, потпредседника Владе Црне Горе. Стижу и реаговања црногорских политичара.

Хрватско Министарство је данас је нотом која је упућена Амбасади Црне Горе у Загребу, обавестило Црну Гору да су Мандић, Кнежевић и Бечић, непожељни у Хрватској "због системског деловања на нарушавању добросуседских односа са Хрватском и континуираног злоупотребљавања Хрватске у унутрашње политичке сврхе".

"Министарство вањских и европских послова жали што је већина у Скупштини Црне Горе одлучила занемарити континуиране позиве Републике Хрватске да не повлачи потезе који би се на негативан начин могли одразити на наше билатералне односе и европски пут Црне Горе. У том контексту, дјеловање споменутих политичких званичника посебно се издваја, а њихово поступање никако се не може сматрати добронамјерним и добросусједским у односу на Републику Хрватску нити је сукладно декларисаном циљу чланства Црне Горе у Европској унији", пише у саопштењу Министарства спољних послова Хрватске.

Како су навели, добросуседски односи један су од кључних елемената процеса проширења као и процеса стабилизације и придруживања те један од кључних критеријума за оцењивање напретка у приступном процесу Црне Горе, складно Преговарачком оквиру Европске уније за Црну Гору.

"Хрватска подржава европску Црну Гору, подржава процес приступања Европској унији и залагала се за напредак на европском путу Црне Горе. Република Хрватска очекује да ће се Црна Гора понашати у складу с европским вриједностима и у европском духу те да ће своје напоре усмјерити на даљње испуњавање услова и мјерила у приступном процесу", закључују из хрватског министарства.

Реаговање Мандића, Кнежевића и Бечића 

Председник црногорске Скупштине Андрија Мандић саопштио је да Црна Гора остаје посвећена добросуседским односима.

"Ниједан добронамјерни човјек није могао ни наслутити да ће се у 2024. години модерна Хрватска поистовјећивати са Независном Државном Хрватском на начин што ће на начин што ће лидерима три странке забранити улазак у Хрватску", поручио је Мандић.

Мандић је подсетио да је након усвајања Резолуције о Јасеновцу позвао делегацију Хрватског сабора да посјети Црну Гору.

"Тај тај позив и даје стоји. Они су наши пријатељи и поново их позивам у Црну Гору да дођу. Желимо да разговарамо и да отклонимо све недоумице", поручио је Мандић.

И председник Демократске народне партије Милан Кнежевић реаговао је на ноту Хрватске, поруком да "изгледа да су усташе и нацисти победили".

"Значи мој ђед Милан, по коме носим име залуд је погинуо на Ђурђевдан 1945. ослобађајући Карловац од усташа и нациста. Изгледа су они победили, а ми изгубили", написао је Кнежевић на друштвеним мрежама.

У пост скриптуму, Кнежевић је у свом маниру додао: "Убиће ме жена, пропаде нам резервација за Ровињ".

Лидер Демократске Црне Горе и потпредседник Владе Алекса Бечић оценио је да се на тој листи нашао јер су посланици странке на чијем је челу гласали за Резолуцију о геноциду у систему логора Јасеновац, Дахау и Маутхаузен. 

Бечић каже да се у својим јавним наступима није бавио Хрватском, а није ни посланик. 

Ако добро разуме, каже, Хрватска га је прогласила непожељним, јер су посланици партије чији је председник гласали за Резолуцију о геноциду у Јасеновцу. Мада, додаје, има још председника партија које су гласале и чланови су Владе, тако да критеријума очито да нема. Има политике, као и раније у одлукама неких других суседа, навео је Бечић.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару