Читај ми!

Мандић иницирао обнављање Његошеве капеле на Ловћену

Председник црногорске скупштине Андрија Мандић званично је иницирао обнављање Његошеве капеле на Ловћену и истакао да је Црна Гора довољно зрело друштво и заједница да реализује ту племениту идеју, која ће довести до помирења и окупљања људи.

Андрија Мандић је у Владином дому на Цетињу приредио свечану церемонију поводом доделе Тринаестојулске награде која је раније уприличена у Скупштини Црне Горе добитницима за 2024. годину: књижевнику Андрији Радуловићу, сликару Браниславу Банету Секулићу и доктору богословских наука Николи Маројевићу. 

Драган Копривица је овогодишњем добитник Тринаестојулске награде за животно дело.

Мандић је рекао да 13. јул као датум и идеја представља саму суштину Црне Горе, пренео је портал РТЦГ.  

"Он је спој вековне борбе за слободу и идеје о стварању суверене и међународно признате државе нашег народа на темељима историјског завета који је управо сачуван и негован на Цетињу и у старој Црној Гори", рекао је Мандић на свечаности.

Истакао је да је кључну улогу у стварању, али и спровођењу националне идеје о ослобођењу и уједињењу јужнословенских народа водила, како каже, светородна лоза Петровић Његош.  

Његошев завет

"Његошев завет, да буде сахрањен у капели на Ловћену, том пијемонту са којег су се могла видети два царства која су у датом моменту окупирала јужнословенске народе, не би ли то наизглед мало, али метафизички велико здање служило као светионик слободе пут којег ће гледати и јунаци на Вучјем долу, хероји на Фундини, устаници у Невесињу, као и ослободиоци током балканских ратова и соколови Мојковачке битке 1916", подсетио је Мандић.

Додао је да су пут Ловћена "гледали и устаници који су 13. јула 1941. године подигли високо тробојницу, симбол слободе, једнакости и братства, ставивши по страни све идеолошке и друге разлике, вођени духом својих предака".  

Ко је покренуо идеју

"Обнављање Његошеве заветне капеле на Ловћену је идеја коју је прво покренула наша Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве и наш блаженопочивши митрополит Амфилохије", указао је Мандић.

"Сматрам да смо данас довољно зрели као друштво и заједница да реализујемо ту племениту идеју која ће довести до помирења и окупљања људи у Црној Гори и желим да искористим ову прилику да је као председник Скупштине Црне Горе јавно иницирам“, навео је Мандић.  

уторак, 16. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару