Три особе преминуле од легионарске болести у загребачкој болници – зараза избила још у априлу

У загребачкој болници "Ребро" је у априлу избила зараза легионарске болести, а три особе су преминуле након инфекције, док је присуство бактерије забележено код укупно шест пацијената. Из болнице поручују да нема разлога за забринутост, а КБЦ Загреб наводи да су наложили истрагу о томе одакле је кренула зараза. Хрватски медији преносе да су Министарство здравља и јавност тек 18. јуна сазнали за случај. Са друге стране, директор Ребра наводи да "ништа није заташкано".

Троје људи преминуло је "пре неког времена" након што се заразило легионарском болешћу у загребачкој болници "Ребро", саопштено је из те установе.

"Нема разлога за забринутост", поручили су из болнице. 

Након што је установљено да имају заражене пацијенте, у КБЦ-у Загреб почела је истрага одакле је кренула зараза. Претпоставља се да се проширила или из клима уређаја или из воде. 

Такође, из КБЦ Загреб кажу да је зараза овом бактеријом откривена крајем априла, код једне пацијенткиње, која је убрзо преминула.

"О свему је обавештена надлежна епидемиолошка служба Хрватског завода за јавно здравство, а потом је зараза откривена код још пет пацијената", наводе из КБЦ Загреб и истичу да је 31. маја забележен последњи смртни случај од последица заразе легионарском болешћу. 

Оптужбе о заташкивању

Хрватски медији, међутим, преносе да је болница "Ребро" крила да је у комплексу избила зараза легионарском болешћу, као и да су људи из Министарства здравља Хрватске, као и јавност, тек 18. јуна сазнали за овај случај. 

Директор болнице Анте Ћорушић је за хрватски Телеграм кратко поручио да "ништа није заташкано", док лекари који су испред болнице говорили на конференције за медије нису знали одговор зашто се за заражене и преминуле сазнало тек 18. јуна.

"Имамо 1.200 кревета на КБЦ-у и шест заражених особа у раздобљу од два месеца. То је све што знамо", рекли су лекари из болнице "Ребро". 

Сви заражени имали су тешке коморбидитете и били су имунокомпромитовани, а легионела је драстично погоршала њихово стање.

Из болнице наводе да ће истрага утврдити да ли је узрок смрти легионела или опште стање преминулих пацијената. 

Шта је легионарска болест

Бактерије легионеле могу узроковати благу болест са симптомима сличнима грипу  – грозница, слабост, главобоља, болови у мишићима.

Иако је легионарска болест постојала и раније, бактерије су први пут откривене 1976. године у Сједињеним Државама након велике епидемије међу америчким легионарима током њихове конвенције у хотелу у Филаделфији. 

Епидемије ове болести углавном су повезане с водоводом болница, хотела и јавних купалишта или базена.

Углавном нема преноса болести с човека на човека.

Реч је о атипичној упали плућа која је узрокована бактеријом.

"Бактерија се налази у рекама, језерима и барама и не представља проблем, осим када бактерија, због људске грешке, доспе у водоводне цеви или клима уређаје", каже епидемиолог Мирославом Венус у разговору за портал Индекс.хр.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару