Читај ми!

Русија и Кина на СБ УН о БиХ: Резолуција о Сребреници претња по безбедност

У Њујорку је одржана редовна шестомесечна дебата Савета безбедности УН о ситуацији у БиХ, на којој су представници Русије и Кине оценили да резолуција о Сребреници представља претњу по безбедност у БиХ и региону, као и да не води помирењу.

Заменик амбасадора Кине у УН Генг Шуанг изјавио је да тренутно постоје бројна неслагања у вези са предложеном резолуцијом о Сребреници, што није у складу са процесом помирења у БиХ и региону, као и да се Пекинг нада да ће све укључене стране ојачати комуникацију и промовисати прикладно решење за то питање.

Генг је подсетио да је Кина већ позивала кључне спонзоре резолуције да се ангажују са кључним странама и да одрже пуне консултације са чланицама Савета безбедности УН како би се тај процес одвијао на принципу консензуса.

"Тренутно постоје бројне несугласице у вези са резолуцијом, што није у складу са процесом помирења у БиХ и међу земљама региона, нити са жељом да се остваре мир и стабилност на Балкану и у Европи. Надамо се да ће укључене стране ојачати комуникацију и промовисати прикладно решење за ово питање", рекао је Генг.

Генг сматра да мултиетничка БиХ за остварење друштвене стабилности и економског раста мора да се ослони на "све етничке групе" како би ојачала јединство ради јачања међусобног поверења у остваривању заједничког циља.

Он је напоменуо да став Кине о такозваном високом представнику остаје непромијењен.

"Кристијан Шмит искористио је бонска овлашћења за наметање закона и тиме само појачао тензије. Угрожен је и аранжман у којем Председништво БиХ заједнички доноси одлуке", рекао је он.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да је "представљање документа о трагичним догађајима у Сребреници без сагласности свих ентитета директно у супротности са Уставом БиХ и представља озбиљно кршење Дејтона и резолуција Савета безбедности УН".

"Сматрамо да је овај провокативни текст претња по мир у безбедност у земљи и читавом региону", рекао је руски изасланик и указао да иза иницијативе стоји Немачка - земља која је у 20. веку започела два светска рата и починила геноцид.

Он је, говорећи о ситуацији у БиХ истакао да немачки држављанин Кристијан Шмит нема право да говори у Савету безбедности УН, да он обмањује целу међународну заједницу и указао да се "игнорисањем интереса Срба, који живе у овој земљи и чија аутономија отежава спровођење интереса Запада, заобилази ауторитет Председништва БиХ".

"Република Српска и Срби у БиХ су изопштени у сопственој земљи, оптужени за сепаратистичке тежње, приписују им се свакакве етикете, укључујући да су геноцидан народ. Принципи демократије и инклузивног демократског процеса бачени су кроз прозор када је реч о БиХ", рекао је руски амбасадор.

Он је рекао да Шмитови незаконити потези изазивају штету без премца по међуетничке односе у БиХ и да његово учешће дискредитује СБ УН, а да су његови такозвани извештаји изразито субјективни и не одражавају реалност.

"Он обмањује читаву међународну заједницу. Уверени смо да би циљ стабилизаицје ситуације у БиХ био испуњен брзим и безусловним затварањем Канцеларије такозваног високог представника", рекао је Небензја.

Вуд: Стабилност БиХ кључна

Заменик амбасадора САД у УН Роберт Вуд рекао је да је стабилност БиХ кључна за спречавање сукоба и за одржавање стабилности и мира у региону и у Европи и подсетио да је потписивањем Дејтонског мировног споразума завршен рат у БиХ "пре готово 30 година".

Вуд сматра да је ОХР "и даље кључан у осигуравању спровођења цивилног аспекта Дејтонског споразума и осигуравању наставка функционисања институција у БиХ".

Истакао је и да је Вашингтон сагласан са тим да је отварање преговора о приступању БиХ Европској унији "фактор који мења ситуацију у вези са могућностима БиХ".

Заменик британског амбасадора у УН Џејмс Каријуки рекао је да народи у БиХ треба сами да бирају своју будућност, а да Велика Британија подржава амбицију за већом евроатлантском интеграцијом БиХ.

Каријуки је истакао да политичари треба да раде заједно на реформама и оптужио поједине политичаре у Републици Српској да, како је он то навео, "улажу напоре да подривају институције БиХ", те навео да сматра да су они "главна претња будућности БиХ".

Британски представник подржао је рад ОХР-а и позвао све стране у БиХ да "сарађују са канцеларијом Кристијана Шмита".

"Забринутост због иницијатива из РС"

Амбасадор ЕУ при УН Ставрос Лембринидис изразио је у име европског блока забринутост због иницијатива које долазе из Републике Српске и оптужио власти Српске да се "боре против европског пута БиХ".

Он је изразио забринутост због иницијатива из Републике Српске међу којима су, како је он то навео, "сецесионистичка реторика", те питање референдума и избора, борба против рада Уставног суда и проглашавање појединих група страним агентима.

Рекао је и да су слобода изражавања, плурализам, слобода медија и деловање грађанских организација кључ за приближавање Унији и поручио да се морају поштовати уставни поредак, одлуке Уставног суда БиХ, територијални интегритет и суверенитет БиХ, те да сваки корак против наведеног води до тешких посљедица.

Представник Словеније Марко Штуцин рекао је да је БиХ током претходних месеци остварила много већи напредак на путу ка ЕУ него током протекле деценије, али да је потребно да се овај позитивни замах настави, пошто је преостало још много посла на путу ка чланству. "У наредним месецима, пред БиХ су два кључна изазова - како подићи стандарде за спровођење локалних избора ове јесени и како подржати њене јавне институције да би се осигурала њихова некомпромитована функционалност", оценио је Штуцин.

Бећировић: БиХ постигла важан корак ка ЕУ

Председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић рекао је да је БиХ постигла важан корак када је Брисел донео одлуку да отвори преговоре за приступање ЕУ, као и да је важно да Савет безбедности УН у новембру продужи мандат мисији "Алтеа".

Бећировић је изнео тврдњу да власти Републике Српске тумаче, како каже, селективно Дејтонски споразум и сматра да се одлуке Кристијана Шмита морају спроводити у дело на целој територији БиХ.

"Прете миру и стабилности. Годинама поткопавају темељне одлуке из Дејтона и спроводе правно насиље", оценио је Бећировић. Бећировић, који је и бошњачки члан Председништва БиХ да је у Среизнео је и тврдњу да је у Сребреници јула 1995. године почињен "геноцид" над Бошњацима, али и да су високи представници доносили "важне интервенције како би грађани БиХ живели у миру".

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије