Северна Македонија дан после избора

Северна Македонија први пут од осамостаљења имаће жену председника државе. Гордана Сиљановска Давкова, кандидаткиња опозиционе ВМРО ДПМНЕ, убедљиво је победила досадашњег председика Стеву Пендаревског. Њена партија од 120 места у парламенту освојила је, према прелиминарним резултатима, 58 мандата.

После јучерашњих двоструких избора, нерадног дана због гласања и великог славља због промене власти, Северна Македонија враћа се уобичајеним активностима. Очекивања дан после су још већа.

 Славље у Скопљу почело је и пре објављивања резултата. Досадашњи председник Стево Пендаровски врло брзо је признао пораз. На чињеницу да је прва жена председница - седамдесетогодишња професорка права, необично је поносна. У свом кабинету окупиће, каже, жене и стручњаке без обзира на етничку припадност.

"Врата мојих канцеларија које су суштински од грађана позајмљене, отворене су за све, нисам сагласна са тезом да смо гласове добили захваљујући националистичком набоју и тврдим да то није тачно јер сам у тиму имала и Албанце и Роме и Турке, и многи од њих ће бити укључени у мој будући кабинет", каже Гордана Сиљановска Давкова.

Кандидат СДСМ Стево Пендаровски рекао је да његов концепт мултиетничке Македоније потпуно интегрисане у Евроатлантским структурама, нажалост, није добио подршку већине, иако и даље сматра да само таква Македонија може да буде просперитетна и демократска држава.

Странка доскорашњег премијера Дмитра Ковачевског биће по снази тек трећа партија у парлемнту. Први пут од осамостаљења Срби, у Северној Македонији имаће министарско место.

"Имаћемо неке позиције које ће значити поприлично не само за Србе него генерално и за македонску економију, ту пре свега мислим на пројекат Брзе пруге Македоније, ту очекујемо пуну сарадњу државе Србије", рекао је председник Демократских партије Срба у Северној Македонији Иван Стоиљковић.

Део нове власти биће и коалиција Албанских странака "Вреди". Након проглашења победе у свим општинама где су већина Албанци најављују преговоре са победницима избора.

"Вреди је десно оријентисана и идеолошки блиска странци ВМРО ДПМНЕ и највероватније ће бити у Влади, али они немају легитимитет свих албанских снага, то може, ако се настави блокада европских преговора, да буде извор дестабилизације", каже политички аналитачар Џељај Незири.

Рок за конституисање парлемнта је 20 дана. А председница ће након полагања заклетве 12. маја моћи да именује мандатара за састав нове Владе Северне Македоније.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара