У Копривници помен жртвама усташког логора Даница у НДХ

У Копривници у Хрватској одржан молитвени помен за Србе и жртве других националности страдале у усташком логору Даница. Обележавање је почело молитвом и и обиласком спомен-дома у којем је стална поставка "Од Данице до Јасеновца".

Српска православна црквена општина Копривница и Велики Поганац, у сарадњи са Већем српске националне мањине Копривничко-крижевачке жупаније и Већем српске националне мањине Града Копривнице, одржали су молитвени помен - парастос за Србе и жртве других националности страдале у усташком логору "Даница" током Другог светског рата.  

Осим српских одборника, присуствовали су представници копривничких градских и жупанијских власти, локалних антифашистичких удружења и потомци жртава.  

Обележавање је почело заједничком пригодном молитвом великопоганачког пароха Бранислава Тодоровића и копривничког пароха Радована Димитрића, а наставило се разгледањем новоуређеног спомен-дома у коме се налази стална поставка под називом "Од Данице до Јасеновца".  

Портал хрватског недељника Новости пише да је Даница била први сабирни логор у НДХ, основан 15. априла 1941. и трајао је до септембра 1942. године. Смештен је на простору затворене истоимене фабрике хемијских производа. Кроз логор је прошло око 5.600 затвореника.

Како се наводи, највише је било логораша српске националности.

Процене су да је у логору страдало између 200 и 300 логораша. За ова злодела су одговарали готово сви који су били чланови усташке логорске управе - изузев Стјепана Пижета. Један од главних ратних злочинаца међу њима, Мартин Немец 1947. јавно је обешен на тадашњим рушевинама логора, пише портал хрватског недељника Новости.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара