Читај ми!

Градишка, обележено 29 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у акцији "Бљесак"

У Градишци је обележено 29 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској акцији "Бљесак", у којој је погинуло 283 Срба, од којих 107 цивила међу којима и 12 деце. Званичници Републике Српске поручују да је тешко помирити се са чињеницом да за овај, као и за бројне друге злочине над српским народом, нико није одговарао.

Напад на српску област Западна Славонија, која је тада била у саставу Републике Српске Kрајине и под заштитом УН, извршиле су хрватска војска и полиција 1. маја 1995. године. За само 36 часова протерано је 15.000 Срба. 

"Од Окучана до Градишке људи су гажени тенковима, колона трактора са народом и са десне и са лијеве стране су гађани пјешадијским наоружањем, артиљеријом", каже Миле Љубичић, сведок злочина.

Kод спомен-обележја у Градишци положени су венци и цвеће и служен парастос за убијене.

"Све један Србин из Западне Славоније је збринут на овом простору и дан данас живи негде око 4.000 људи", наводи Крсто Жарковић, Удружење Срба протераних из Западне Славоније.

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да је јасно да је реч о етничком чишћењу и злочину за који нико није одговарао. Где је, пита, правда за српске жртве. Никада, каже, неће прихватити оно што се сада жели наметнути Резолуцијом о Сребреници.

"Нико не размишља о било каквом сукобу, ни било ко из Србије ни ми, али размишљамо о политикама и наша политика јесте да не желимо да живимо са онима који нас тако квалификују", поручио је Додик.

Захвалан српском председнику Александру Вучићу на ономе што је урадио у Њујорку. Оно што пише у Резолуцији српски народ, каже Додик, никада неће прихватити.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара