Читај ми!

Енергетско пиће "прајм" повучено са тржишта у Републици Српској

Инспекција за храну Републике Српске повлачи са тржишта производ "Prime Hydration" због тога што је према закону забрањено трговати храном обогаћеном нутријентима која није уписана у одговарајући регистар.

Инспекција РС је позвала трговце да самостално уклоне производ из продавница уколико до сада нису информисани о повлачењу.

"Производ, који се по свом саставу сврстава у храну обогаћену нутријентима, није уписан у Регистар хране обогаћене нутријентима, а што је законска обавеза. Храна обогаћена нутријентима је храна којој се додају витамини, минерали и остале материје са одређеним хранљивим или физиолошким ефектом која није витамин или минерал", наводи се у саопштењу Инспекције за храну РС. 

Контрола пет узорака безалкохолног пића "прајм" (Prime) показала је да декларација производа, која је обележена на једном од језика у службеној употреби у Републици Српској, није усклађена са важећом законском регулативом и са оригиналном декларацијом, односно да на њој нису наведени сви потребни подаци, наводи се у саопштењу. 

Наводе такође да је сваки субјекат у пословању храном на територији РС дужан да пре стављања на тржиште надлежном министарству поднесе захтев за упис хране за посебне прехрамбене потребе, додатке исхране и хране обогаћене нутријентима у одговорајуће регистре. 

Словенија и Хрватска забраниле су кофеинску верзију енергетског напитка "прајм" због састојка Л-теанина који није допуштен у безалкохолним пићима у Европској унији. 

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи