Читај ми!

Надзор хулигана загребачког Динама – сви пропусти грчке полиције

Грчка полиција у безбедносној припреми за утакмицу атинског АЕК-а и Динама из Загреба није разматрала могућност да се Бед блу бојси појаве у атинском предграђу Неа Филаделфија где се налази стадион грчке екипе, пише Катимерини. Управо је испред ОПАП Арене избио сукоб навијача два тима у којем је погинуо 29-годишњи младић.

Покренута је интерна истрагу о догађајима у Атини, када је у сукобу чланова навијачких група уочи утакмице АЕК-а и загребачког Динама. Истрага би требало да се бави пропустима грчке полиције која није спречила долазак Динамових навијача у Атину, иако су је о томе упозориле хрватске и црногорске колеге најмање два дана унапред.

Извор листа Катимерини наводи да је процењено је да би могући циљеви навијача из Хрватске био сусрет са навијачима Пантанаикоса у четврти Егзархија или ближе њиховом стадиону "Леофоро”, пошто су два клуба у братским односима.

Под полицијским присмотром био је и хотел у којем су били чланови хрватског тима, због унутрашњих несугласица које наводно постоје између клуба и неких навијача загребачког клуба.

Разлог за бригу полиција је видела и у кошаркашком турниру Акрополис куп, будући да једна од репрезантација учесница и српска.

Још један од ризика, према атинској полицији, била је могућност да на дан утакмице хрватски навијачи покушају да уђу на стадион АЕК-а са улазницама које би биле издате на туђа имена.

Без контроле возила на путевима, хулигани се лако домогли Атине

У тексту се наглашава да полиција није успела да заустави хулигане на путу ка Атини на различитим рампама за наплату путарине, да би њихова возила потом потпуно изгубила након искључења за пут ка Атици.

Указује се да су полицајци били у обавези да проверавају свако возило са навијачима из Хрватске.

"Чак и ако не би открили ништа недозвољено, полиција је морала да стави навијаче Динама под блиски надзор“, каже извор Катимеринија.

Међутим, ништа од свега тога није спроведено.

Само једно возило са два полицајца у цивилу пратило је Хрвате после наплатне рампе Елефсина, изгубивши их из вида чим су се одвојили на улаз на Атички пут.

Због погрешних процена кретања, полицајци су потом послати до локације где Бед блу бојса није било.

Навијачи Динама из Загреба припремили су се за сукоб будући да су код њих пронађене дрвене мотке, штитници за зубе и метални боксери.

Грчки министар за заштиту грађана већ је, иначе, затражио смене седам високих официра полиције.

Утакмица је требало да се одигра у ОПАП Арени у атинској четврти Неа Филаделфија, где је и избио сукоб у којем је убијен грчки навијач. Због овог сукоба УЕФА, под чијом се ингеренцијом одиграва Лига шампиона, одлучила је да одложи утакмицу.

Досад је приведено 104 особа које се доводе у везу с инцидентима међу којима је и 19-годишњи хрватски држављанин Д. П., који је покушао да напусти Грчку, али је заустављен на граничном прелазу Kакавија.

недеља, 07. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару