Читај ми!

Због туче навијача и смрти младића у Атини разрешени полицајци, осуде стижу из Загреба

Због инцидената који су изазвали навијачи Динама, дуел квалификација за Лигу шампиона између АЕК-а и Динама, који је требало да буде одигран вечерас од 20.45, одложен је за 18. или 19. август одлучила је Уефа. У сукобима две групе навијача повређено је више од 10 особа, а од последица убода ножем преминуо је грчки младић.

Дан после сукоба навијача Динама и АЕК-а у Атини, грчки министар за заштиту грађана затражио је смене седам високих официра полиције, хрватске власти осудиле су инциденте, а Уефа је одредила нови термин дуела.

Грчки министар затражио смене полицајаца 

Грчки министар за заштиту грађана Јанис Иконому затражио је разрешење седморице високих официра у полицији и интерну истрагу о сукобу навијача атинског АЕК-а и загребачког Динама, у којима је један грчки младић изгубио живот.

Иконому је саопштио да изражава искрено саучешће породици преминулог, који је, како је рекао, неоправдано изгубио живот. У сукобу навијача два фудбалска клуба, повређено је најмање десет људи, а ухапшено око 100 навијача.

Грчка полиција покренула интерну истрагу

Начелник штаба грчке полиције покренуће административну истрагу због неуспеха снага безбедности на националном нивоу да спрече хулигане фудбалског клуба Динамо из Загреба.

Истрагу ће водити генерал-потпуковник полиције Елефтериос Гарилас, који ће истражити зашто полиција није успела да заустави хулигане упркос забрани навијачима Динама да присуствују утакмици њиховог тима против АЕК-а у ОПАП арени у Неа Филаделфији.

Поддирекција грчке полиције за контролу насиља у спортским зонама пренела је информацију хрватске безбедносно-обавештајне агенције да скоро 100 навијача загребачког Динама планира да отпутује у Грчку.

На основу ових информација, штаб полиције издао је наређење граничарима и солунским званичницима, али је и поред упозорења централе и црногорских власти да су хулигани пропутовали ову другу земљу, конвој успео да прође кроз Грчку ка Атини без заустављања.

Влада Хрватске осудила понашање навијача Динама

Председник Владе Хрвеатске Андреј Пленковић назвао је грчког премијера Мицотакиса, изразио саучешће и осудио насиље. Инциденте у Атини раније су већ осудили челници Динама из Загреба који су се огласили на Фејсбуку.

“Такво навијачко понашање представља негацију спорта, који промовише фер-плеј, толеранцију и поштовање спортиста. Уместо одржавања квалификационе утакмице за најелитније фудбалско такмичење Лигу шампиона, између хрватског и грчког првака, ГНК Динама и АЕК-а, сведочимо стравичним сценама из Атине где део навијача чини штету хрватском фудбалу. Уједно, онемогућавају све друге навијаче који у пристојној и цивилизираној средини желе пратити наступе хрватских клубова и Хрватске фудбалске репрезентације”, стоји у саопштењу.

Уефа одложила дуел

Европска кућа фудбала саопштила је да се у складу са чланом 26.01 Правилника Уефа Лиге шампиона 2023/24, меч планиран за вечерас на стадиону "Аја Софија" у Атини се одлаже.

Уефа је у контакту са два клуба потврдила нови термин за меч између АЕК-а и Динама. Меч ће бити игран у петак 18. или у суботу 19. августа.

"Уефа најоштрије изражава жаљење због ужасних инцидената који су се синоћ догодили у Атини и резултирали губитком живота. Изражавајући најдубље саучешће породици настрадалог, ФК АЕК Атина и њеним навијачима, желимо да поновимо да насиљу није место у нашем спорту и очекујемо да одговорни за овај страшни чин буду ухапшени и предати правди у најкраће одлагање", пише у саопштењу европске куће фудбала.

Протекле ноћи у Атини је дошло до великог сукоба навијача АЕК-а и загребачког Динама, у којем је један двадесетдеветогодишњи навијач АЕК-а убијен.

Ухапшено је 98 особа међу којима је највише Хрвата, али има и Грка, као и држављана Аустрије, Босне и Херцеговине, Албаније и Немачке.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару