Дан после избора у Црној Гори – историјска улога пред новим председником

Kандидат покрета "Европа сад" Јаков Милатовић однео је апсолутну победу у другом кругу председничких избора у Црној Гори и тако после три деценије са власти сменио Мила Ђукановића. Славље на улицама црногорских градова почело је убрзо након затварања биралишта и трајало неколико сати. Непрегледне колоне аутомобила блокирале су улице Подгорице.

Од 70,7 одсто грађана Црне Горе који су изашли на изборе, за Јакова Милатовића је гласало 60 одсто бирача. Победа кандидата покрета "Европа сад" ноћас се славила широм Црне Горе. Паралелно са прославом на улицама, победник је славио у изборном штабу.

Новоизабрани црногорски председник поручио је у првом обраћању да се победа чекала 30 година и да је то победа помирене Црне Горе. Обећава да ће земљу увести у Европску унију и помирити је са земљама региона.

"Ово је победа помирења, победа свих нас. Црна Гора је направила одлучан корак напред и рекла пресудно збогом превазиђеном режиму Мила Ђукановића. Бићу истински председник свих грађана. Никада нас више неће делити, сиромашити и заробљавати државу криминалом и корупцијом“, рекао је Милатовић.

Ђукановић пожелео Милатовићу успешан мандат

Честитка победнику стигла је и од противкандидата. Мило Ђукановић пожелео је Милатовићу успешан мандат јер то, каже, значи и успех Црне Горе.

Планове већ има, а односе се на ванредне парламентарне изборе заказане за 11. јун ове године.

екада на изборима побеђујете, побеђивали смо јако дуго. Показали смо одговорност према Црној Гори, а наставићемо и у наредном периоду. Грађанска, европска и мултиетничка Црна Гора остаје моја преокупација, моја љубав и нешто чему ћу бити посвећен цели живот", истакао је Ђукановић.

"Поправљање односа са Србијом међу првим стварима које треба урадити"

У односу на први круг, Јаков Милатовић је увдостручио број гласова које је добио. Највише гласова подршке стигло је од Демократског фронта.

рви пут за 300 година власт је у Црној Гори смењена демократским путем, увек је то било неко насиље или наслеђе или смена династија. Нажалост, мислим да смо последња европска држава која је то на тај начин урадила, али боље икад него никад. Мислим да су грађани послали поруку и новом председнику шта је једна од првих ствари коју треба урадити – поправљање односа са Србијом", рекао је Андрија Мандић из Демократског фронта.

"Милатовић је фото-робот идеалног кандидата"

Историчар Богдан Живковић сматра да је у подели у Црној Гори Јаков Милатовић као фото-робот идеалног кандидата.

о је човек који се национално изјашњава као Црногорац, а верник је СПЦ. То је јако важно јер није одбојан ниједном полу. То је важан минимум који може православна Црна Гора да има. Био је и чиновник ЕБРД, може да има подршку Запада, а није био ни део српских националних организација, прихватљивији је исламском становништву", објашњава Живковић.

Аналитичари у Црној Гори су сагласни: Милатовићева победа је историјска, а пораз Ђукановића и ДПС-а дефинитиван. Сматрају и да је 200.000 освојених гласова велика обавеза за новог шефа државе.

"Мислим да су грађани послали јасну поруку да хоће промене. Следећи пут неће чекати 30 година за смену. Уколико не буде испуњавао историјску улогу, мораће да поднесе ту врсту одговорности", истиче професор Факултета политичких наука Милош Бешић.

Митрополит Јоаникије: Милатовић заслужио високо поверење народа

Победу на изборима Јакову Милатовићу честитао је и митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Јоаникије наводи да је Милатовић ширином срца, праведношћу и знањем заслужио високо поверење народа. Уверен је, каже, да ће бити мудар и у свему достојан председник свих грађана.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво