Читај ми!

Други круг председничких избора у Словенији - Логар или Пирц Мусар

У Словенији су јутрос у седам часова отворена биралишта за други круг председничких избора. На више од 3.000 бирачких места биће биран нови председник између двоје кандидата - конзервативца Анжеа Логара и Наташе Пирц Мусар која има подршку левице.

Други круг председничких избора, седми у историји Словеније, одржава се, јер ниједан од седам кандидата у првом кругу 23. октобра није добио више од 50 одсто подршке, док су се у други круг квалификовала два кандидата са највише гласова.

Грађани Словеније треба да изаберу петог председника, а ако победи Пирц Мусар, биће прва жена на тој функцији.

Некадашњи словеначки министар спољних послова, Анже Логар (46), кандидат опозиционе СДС-а Јанеза Јанше, одмериће снаге у другом кругу са Наташом Пирц Мусар (54), бившом новинарком и адвокатом специјализованом за заштиту личних података која је бранила и Меланију Трамп.

Логар је у првом кругу освојио 33,96 одсто гласова, а Пирц Мусар 26,85 одсто.

У други круг, међутим, Пирц Логар по анкетама улази с малом предношћу од неколико процената више.

Опозициони кандидат у кампањи је наступао са слоганом "За будућност заједно" и настојао је да освоји гласове позивајући на јединство.

"Чак и ако размишљамо различито, дефинитивно имамо нешто што нас повезује и морамо комбиновати те позитивне ствари да храбро искорачимо у сутрашњицу", изјавио је Логар најављујући да ће бити председник свих грађана.

Пирц Мусар ушла је у председницку трку јер сматра да њено искуство, знање и активности у јавном животу, попут борбе за људска права и против сиромаштва, показују да може најбоље да служи у државном интересу и да неће ћутати о неправилностима у друштву, наводи Хина.

"Веселим се финалу", истакла је након првог круга Пирц Мусар, оценивши да је дошло време за прву словеначку председницу и да су бирачи показали да не слушају диктат странака.

За себе каже да стално живи исте вредности и да је деценијама поборница ЛГБТQ+ заједнице и права на слободно одлучивање о рађању увек се борећи за сва људска права.

Младинина анкета показала је да Наташу Пирц Мусар увелико подржавају симпатизери све три странке владајуће коалиције (Покрет слободе, Социјални демократи - СД и Левица), али и они који су страначки неопредељени.

Логара, којег подржавају симпатизери десних странака, СДС-а и Нове Словеније, одговарала би, с тим у вези, нешто мања излазност.

У првом кругу избора одзив бирача био је 51,06 одсто.

Коначни резултати биће званично познати до 29. новембра, а новоизабрани председник ће ступити на дужност 23. децембра, када истиче мандат актуелном шефу државе Боруту Пахору. 

четвртак, 12. септембар 2024.
17° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи