Читај ми!

Себастијан Курц се повлачи из политике

Бивши аустријски канцелар Себастијан Курц потпуно се повлачи из политике. Са само 35 година он постаје стари канцелар – Altkanzler, како Аустријанци зову своје канцеларе након одласка са те функције.

На конференцији за медије, одржаној у Дипломатској академији конзервативне странке у Бечу, Себастијан Курц је изјавио како је "захвалан за прилику да десет година делује у аустријској политици и служи својој земљи".

У међувремену је политика за њега, како каже, изгубила сваки смисао, јер се последњих месеци више није радило о идејама и решењима, већ "искључиво о одбрани од оптужби и прогона".

"Направио сам и грешке, али нити сам светац нити преступник. Радујем се дану када ћу пред судом доказати да су оптужбе против мене неосноване", поручио је Курц.

Прве процене коментатора на ОРФ-у полазе од тога да потпуно повлачење Себастијана Курца из политике компликује ситуацију. Ако га на месту шефа партије и парламентарне фракције смени Карл Нехамер, поставља се питање шта онда ради Александер Шаленберг на месту канцелара.

То би значило нове изборе, а њих овог тренутка коалициони партнери не желе. Спремност јавности да се иде на изборе је такође мала, барем овог тренутка.  

Одласком Себастијана Курца слаби углед централне власти, јачају политичке позиције у федералним јединицама. Политички је "Беч" данас постао децентрализовани појам.

Себастијан Курц је био шеф аустријске Владе у два прекинута мандата, од децембра 2017. до маја 2019. и од јануара 2020. до октобра 2021. године.

Први пут је његова Влада пала због корупције коалиционог партнера, слободара Хајнца Кристијана Штрахеа. Државно тужилаштво за борбу против корупције је тада отворило истрагу против Слободарске партије и том приликом полако проширивало интересе и на прилике у владајућој конзервативној странци ОВП.

Пролетос је Тужилаштво отворило истрагу против тада канцелара Курца и његовог најужег тима.

Према последњим информацијама, нема доказа о директној умешаности Себастијана Курца у случајеве корпуције, осим извесне хладноће и сарказма према принципу добре владавине.

Поједностављено, по садашњем стању истраге – није крао, само га је моћ опила.

Себастијан Курц је био модерна варијанта макијавелијевог ренесансног "принца", носио је његове добре и лоше стране.

У интервјуима је Курц објаснио да га је рођење сина Константина пре неколико дана подстакло на повлачење из политике.

Са Константином "је једноставно све дошло на своје место" и због тога више не жели да се подвргава мукама политике. Према писању Кронен цајтунга, Курц има намеру да пређе на водећу позицију у приватном бизнису.

Шеф конзервативне фракције у аустријском парламенту постаје министар унутрашњих послова Карл Нехамер.    

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару